2019. február 27., 17:21

Kelet-közép európai termékek egy helyen, több nyelven

A kelet-közép európai térség vállalkozóinak termékeit és szolgáltatásait összegyűjtő, többnyelvű nemzetközi weboldalt hoz létre magyarországi anyagi támogatással egy kassai vállalkozás.

img_3645.jpg
Fotó: Fábián Gergő

Horváth László, a kassai székhelyű Enter design kft. ügyvivője elmondta, Kam do mesta című kulturális- és programmagazinjuk révén – amely 1998-ban indult Kassán, s ma már 16 városban jelenik meg – jól ismerik a piac helyzetét. Az elmúlt több mint két évtized alatt a helyzet alaposan megváltozott, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az internetes szolgáltatások, így ők is errefelé orientálódnak.

„Ezt látjuk a vállalkozók oldaláról, ők már inkább az elektronikus médiát keresik, a felhasználók is úgyszintén, először az okostelefonokhoz nyúlnak, nem a lapokban keresik az információt” – fejtette ki.

A társaság ilyen irányban szándékozik fejlődni, s ennek kapcsán sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál. Projektjük, az afrazeus.eu egy nemzetközi, többnyelvű business-to-business kereskedelemi portál, amelynek az a célja, hogy segítsen a vállalkozóknak megtalálni a partnereiket, vásárlóikat nemzetközi szinten, és ami lényeges, a saját nyelvükön.

Az első fázisban Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország vállalkozóit kapcsolnák össze, a későbbiekben ezt bővítenék közép-kelet-európai országokkal, Romániával, Bulgáriával, esetleg Lettországgal vagy Észtországgal. A vállalkozások feltölthetik majd termékeiket a rendszerbe, az érdeklődők pedig aprólékos keresőparaméterek útján személyre szabottan megtalálhatják, melyik termelő tudná a számukra legmegfelelőbb terméket szállítani.

„Van egy koncepciónk, amit valójában már az általunk kiadott lapokból ismerünk, hogy hogyan működik. Ezt átvisszük szélesebb körbe, nemzetközi szintre, több nyelven” – magyarázta Horváth László.

A Bethlen Gábor Alap pályázata révén közel 20 ezer eurót kaptak. Ennek nagy része a honlap fejlesztésére megy, azonban egy részét, megközelítőleg 10 százalékát arra fordítják, hogy három magyar anyanyelvű diáknak lehetőséget adnak szakmai gyakorlat megszerzésére. A három fiatal a honlap fordításában segít.

A weboldal a tervek szerint március végén, április elején már teljesen működőképes lesz. Kezdetben a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel piac szereplőit fogná össze, majd folyamatosan bővülne.

„Az elképzelésünk olyan, hogy beindítjuk ebben a négy országban, aztán ha már működik, nem probléma kiterjeszteni több országra is, mert a koncepció és a rendszer ugyanaz, eleve többnyelvű” – fejtette ki Horváth László.

Hozzátette, kezdetben elsősorban a mezőgazdaság és az élelemiszer-ipar területén tevékenykedő kisebb vállalkozások termékei szerepelnének a rendszerben, amely folyamatosan bővülne. „Annak idején voltak a telefonkönyvek, cégjegyzékek. Ez hasonló lesz, csak nem cégek, hanem termékek és szolgáltatások keresője lesz, elsősorban két üzleti partner között” – mondta Horváth László.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.