Kegyeleti megemlékezés Inámban

Kaszmán Zoltán 2018. szeptember 25., 08:53

Inám község önkormányzata és egyházközsége első alkalommal 2015-ben, Lénár Károly pápai káplán halálának tizedik évfordulóján tartott kegyeleti megemlékezést. Ekkor határozták el, hogy a Szent György római katolikus templomban ezentúl minden évben megismétlik azt, emlékezve nem csupán Inám szülöttjére, hanem a meghurcolt felvidéki katolikus papokra és hívekre is. Nem történt ez másképp idén sem.

néhányan az emlékezők közül Fotó: Kaszmán Zoltán

A rendezvény a miskolci Anima vonósnégyes koncertjével kezdődött, majd Molnár Imre vette át a szót, hogy méltassa Méry Gábor fotókiállítását, amely a szepességi templomok faliképeit mutatja be.

Képgalériánk:
az Anima vonósnégyes Fotó: Kaszmán Zoltán

„Ó, én édes hazám, te jó Magyarország, / Ki kereszténységnek viseled paizsát” – idézte fel Molnár Imre Balassi Bálint gondolatát, majd hozzátette: „Most olyan időszak következik, amikor újra elő kell vennünk régi példaképeinket, akik erőt merítettek a hitből. Ezeken a képeken azért szerepelnek a keresztény erények és a bűnök is, mert tudták, hogy mitől kell óvniuk magukat ahhoz, hogy hűségesek maradjanak hitükhöz, Istenhez és ahhoz a küldetéshez, amit kaptak.”

Molnár Imre Fotó: Kaszmán Zoltán

A Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója a felvidéki magyarság mártírjaira és üldözötteire emlékezve ismertette azt a felhívást is, amelyet Esterházy János újratemetésének első évfordulóján fogalmaztak meg. Az önfeláldozó politikus sírját körülvevő hatalmas kövekbe tervezik belevésni az összes felvidéki mártír nevét, történeteiket pedig egy könyvbe gyűjtenék össze: „Ha már mi nem leszünk, akkor a kövek beszéljenek helyettünk, s mondják el utódainknak, hogy igenis van szikla, amire építeni lehet a hitünket, jövőnket” – zárta gondolatai sorát Molnár Imre.

Kozma Imre atya Fotó: Kaszmán Zoltán

A kiállításmegnyitót ünnepi szentmise követte, amit Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója celebrált. Az istentiszteleten közreműködött Balázs Ottó kántor, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, és verset szavalt a Jászai Mari-díjas érdemes művész, Dráfi Mátyás is.

Dráfi Mátyás Fotó: Kaszmán Zoltán

„Egy olyan világban élünk, amikor az emberi méltóságot kell megvédeni, amikor hitünk igazáért és kereszténységünk világformáló értékeiért kell harcolni” – fogalmazta Kozma Imre atya.

A szentmise után a megemlékezés a templomkertben folytatódott, ahol Inám polgármestere, Régi Zsolt köszöntötte az egybegyűlteket: „Községünk önkormányzata úgy gondolta, hogy a mi erkölcsi felelősségünk évente emlékeztetni ezekre a felvidéki bátrakra, nagybetűs emberekre, akikre büszkék lehetünk. Annál is inkább, mert ezek egyike volt Lénár Károly pápai káplán, falunk szülöttje, a mi volt lelki atyánk.”

Régi Zsolt Fotó: Kaszmán Zoltán

A község első emberét követően szót kapott Csáky Pál és Bárdos Gyula is.

„Ebben a néha embertelennek és furcsának tűnő forgatagban meg kell találni azokat a pontokat, amelyekre támaszkodni tudunk. Meg kell találnunk a kapcsolatokat egymással” – hangsúlyozta az MKP európai parlamenti képviselője, majd a kánai menyegző történetét némiképp továbbgondolva emelte ki a hit fontosságát: „Ne legyünk kishitűek, tegyük a dolgunkat! Csak akkor van esélye és reménye a magyarságnak és a kereszténységnek.”

Csáky Pál Fotó: Kaszmán Zoltán

A Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula rövid beszédében Lénár Károly életútját ismertette, majd hozzáfűzte: „Az emlékezés erőt adhat. Meríthetünk belőle mi, a jelenben élők, méltatlan utódai nemes elődeinknek. Van mit tanulnunk Lénár Károly atyától.”

Bárdos Gyula Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ünnepi beszédek elhangzása után Agócs Sándor tárogatójátéka kíséretében az egyházi személyek, a politikai és kulturális élet képviselői a templomkert tőszomszédságában található temetőben megkoszorúzták annak a Lénár Károlynak a síremlékét, aki Érsekújvárban, majd Lukanényén tevékenykedve is kiállt az ártatlanul bebörtönzött lelkiatyák mellett, s mivel nem volt hajlandó együttműködni a titkosszolgálattal, valamint nem írta alá a Sztálint köszöntő üdvözletet, 1951-ben koholt vádak alapján letartóztatták, és 17 évi börtönre ítélték. Ebből 12-t le is töltött a legkeményebb börtönökben. Lipótváron Esterházy János gróffal is találkozott, akivel közösen titokban miséztek a börtön vaságyán…

Agócs Sándor Fotó: Kaszmán Zoltán

Szülőfalujában tehát tovább őrzik Lénár Károly emlékét, aki a Jópásztor Alapítvány elnökeként és a Komáromi Imanapok egyik fő szervezőjeként az egész felvidéki magyarságot szolgálta, kiérdemelve a Pro Probitate – Helytállásért Díjat, a Kisebbségekért kitüntetést és az Esterházy János Emlékérmet is.

Lénár Károly nyughelye Fotó: Kaszmán Zoltán

0 HOZZÁSZÓLÁS