2021. december 25., 12:00

Katicáékhoz karácsonyra beköltöznek az angyalok

Szép, nagy családban, három csodaszép lánygyermekkel éli meg a karácsony meghittségét és az adventi várakozást a nagyszerű énekes, Lantos Borbély Katica. Gyermekeinek igyekszik átadni az ünnep igaz, mély hitbéli üzenetét. Otthonuk a Kisjézus és az angyalok játszóhelye karácsonykor.

Lantos Katica
Fotó: A For You zenekar archívuma

Lantos Borbély Katicára sokan emlékeznek a Kicsi hang együttesben eltöltött éveiből, de mára már inkább a nemzetközileg is elismert For You acapella zenekar énekeseként került be a köztudatba. A tardoskeddi származású énekes karrierje szépen ível felfelé, gyönyörű családot is alapított. Férjével, Dáviddal és három lánygyermekükkel a magyarországi Komáromban telepedtek le. 

Több okból is szeretik az adventet. A lányokkal ilyenkor készítenek egy jócselekedet-naptárt. Az angyalkák minden nap elrejtenek számukra egy kis figyelmességet, nekik pedig igyekezniük kell jónak lenni. 

– Idén volt egy nap, amikor üres volt a kis naptár zsákocskája, nagyon csodálkoztak, keresgéltek mindenfelé. Végül találtak egy levelet, amit a Jézuska írt nekik. Azt írta benne, úgy látja, sokat veszekednek, és nem figyelnek oda egymásra, holott az adventi időszak arról szól, hogy vegyük észre egymást! 

Lantos Katica
Fotó:  Családi archívum

Persze a lányok nemcsak otthon látják a jó példát, hanem az iskolában is. A komáromi Marianum egyházi iskolába járnak, ott is nagyon szépen készülnek Jézus születésére. S mivel Katica vallásos családban nőtt fel, ezt tovább is adta a gyermekeinek. 

– Rendszeresen járunk szentmisére. Advent idején a templomban a vasárnapi misék előtt kis szertartással gyújtják meg a gyertyákat. Mindenki csodálja a betlehemet, a gyerekek megsimogathatják a kis Jézust, a báránykákat. Van, hogy tizenöt-húsz gyermek is ott térdel a jászol előtt. Megható pillanatok, amelyeket semmiféle járvány nem vehet el tőlünk – állítja bizakodással a hangjában. 

Ez az advent annyiban is más számára, hogy többet lehetett a családjával, nem úgy, mint a járványmentes időszakban, de annak is megvan a varázsa, mondja. Akkor együtt ünnepelnek a közönséggel, de most sem panaszkodhat, mert elég sűrű volt a december a For You együttessel. Advent első felében a magyarországi felkéréseknek eleget tudtak tenni, mivel ott adventi vásárok, koncertek, rendezvények is voltak. Az énekes azonban családanya is egyben, a háztartást vezető nőnek is vannak feladatai ilyenkor.

– Rossz szokásom, hogy az utolsó pillanatban takarítok, rendezkedek, de az a tapasztalat, ha hamarabb csinálom, ugyanott tartok karácsony előtt, mintha nem is takarítottam volna. A karácsonyi díszítés nálam nagyon minimalista, általában a negyedik adventi vasárnap után díszítem ki egy kicsit a házat, és a lányok az ablakra téli matricákat, hópihéket ragasztanak. 

Az ünnep azonban ennél sokkal több. Mint mondja Katica, náluk a Jézuska és az angyalok hozzák a karácsonyfát és az ajándékokat, december 23-án, miután a kislányok nyugovóra tértek. Előtte minden évben levelet írnak a Jézuskának, aki válaszol is nekik. Katica pedig segít az angyaloknak, és 24-én reggel megtörténik a csoda.

– Minden alkalommal, mielőtt ajándékbontásra kerülne sor, körbeálljuk a fát és énekelünk, imádkozunk, hálát adunk a Jóistennek, hogy együtt lehetünk. Az elmúlt 11 évben, amióta Dáviddal összeházasodtunk, megadatott, hogy minden ünnepet együtt tölthettünk, remélhetőleg ez továbbra is így marad. Igyekszünk főként praktikus ajándékokkal meglepni a gyerekeket.

Lantos Katica
Fotó:  Családi archívum

Tapasztalatunk az, hogy egy-egy drága ajándék sem szerez tartósabb örömet, mint a kisebb kedvességek. 

A karácsonyi időszak azért is különleges számukra, mert elsőszülött kislányuk, Viktória december 28-án, a harmadik leány, Eszter pedig december 26-án jött a világra. Így a kis Jézus születését a két gyermek születésével együtt ünneplik, de nem magukban, hanem a tágabb családban.

– Szentestére a nagycsalád Százhalombattán, a szülői házban gyűlik össze. Férjem testvérei is eljönnek családjukkal, ami mostanra nyolc unokát jelent a nagyszülők örömére. Sosem hiányzik az ünnepi asztalról az a nagymama által készített halászlé, a frissen sült vajas-sajtos kifli, hal minden formában, pulyka, és a gyermekek kedvenc csirkefalatkája. Elmaradhatatlan a nagyapa szenzációs gyümölcsbóléja, melynek illata betölti az egész házat. A mama legalább tízfajta süteményt, kalácsot készít. Ám az ünneplés itt nem ér véget, szedelőzködnek és útra kelnek, mert karácsony másnapján már Tardoskedden, édesanyjánál ebédelnek. Az asztalról nem hiányozhat a gazdag húsleves, tele pulykanyakakkal, amit a leányok is nagyon szeretnek. 

Minden ünnep elmaradhatatlan menüje a kirántott hús krumplisalátával, édesanyámé a legfinomabb, amit valaha ettem. Az utóbbi évben anyukám párja, Misi bácsi specialitása is az ünnepi menü része, mégpedig a krumpliágyon egészben sült ropogós, omlós, fiatal nyúl, mellé a töltelék és torma. 

Meghitt hangulatban, éneklés helyett zenehallgatással, hosszú beszélgetésekkel telnek a napok, és Katica nem bánja, hogy idén az óévet nem koncerttel, hanem családja körében búcsúztatja. S talán idén már a lányok is fenn tudnak maradni, hogy megvárják azt a pillanatot, amikor az óra elüti az éjfélt. Tavaly még könnyű dolguk volt, mert a lányok még nem ismerték az órát, ezért este tízkor el tudták játszani nekik az újév beköszöntét.

Megjelent a Magyar7 2021/51-52.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!