2021. július 22., 11:44

Katalógusbemutató tárlatvezetéssel egybekötve

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kertjében mutatták be Jana Bialová Titokzatos kapuk című jubileumi kiállításának katalógusát. A háromnyelvű brosúrának köszönhetően a látogatók mélyebben elmerülhetnek a sokoldalú művész alkotói világában.

Katalógusbemutató
Fotó: Radovan Vojencák

A katalógusbemutató nagyon kedélyes, családias hangulatban zajlott. Németh Bozó Andrea, az intézmény művészettörténésze, életútjáról, inspirációiról kérdezte az alkotót. Jana Bialová többek között elmesélte, miért is kezdte az anyagokat újrahasznosítani.

„Mivel négy gyermekes családban nőttem fel, két fiú és egy lánytestvérem van, gyakran a fiúktól örökölt ruhákat voltam kénytelen hordani, amiket „nőiesítve” viseltem. És elhatároztam, hogy ha felnövök, különleges ruhatáram lesz”- mondta Bialová.  

Katalógusbemutató
Fotó:  Radovan Vojenčák
Jana Bialová

És ez való igaz, hiszen a kiállított ruhadarabok és ékszerek mind azt bizonyítják, hogy alapanyagaik régen valaki más öltözékéből valók voltak. Ő ezeket újragondolva alkotja meg saját egyéni kollekcióját.

A kiállítás festészeti része júniustól látható az intézményben, de sokkal élményszerűbb volt a művésznővel együtt végig tekinteni, hiszen elmesélte a festmények keletkezésének eredetét. Megható volt hallani, milyen mély istenhittel, tisztasággal rendelkezik. Saint-Exupéry- t is gyakran idézte, hiszen olvasmányélményei is inspirálták művészetét, illetve az a fajta látásmód, amit mentorától, Dušan Kállay professzortól tanult.

Katalógusbemutató
Fotó:  Radovan Vojenčák

„Képei titokzatos mesevilágukkal már első ránézésre is képesek megragadni. Különös emberi és állati figurák, fantasztikus lények bukkannak fel, melyek olykor kihívóan, olykor titokzatosan néznek ránk. Érzelmeket, érzéseket és gondolatokat hívnak elő belőlünk, emberi tulajdonságok és jellemek hordozói. A művésznő alkotásai utat nyitnak más világok felé – a fantáziavilág, de az alkotásaiban megtestesült emlékek révén a múlt világa felé is. Rajtuk keresztül titokzatos, eddig alig sejtett kapuk nyílnak az emberi lélek legmélyén” – magyarázta Németh Bozó Andrea, művészettörténész.

Katalógusbemutató
Fotó:  Szvorák Emese
Katalógusbemutató
Fotó:  Szvorák Emese

Jana Bialová munkájával a Csemadok Füleki Alapszervezetét is támogatja, hiszen már több mint két évtizede kosztümtervezője a két füleki színjátszó csoportnak, a Zsibongónak és az Apropónak, amelyek a Füleki Gimnázium és a Csemadok égisze alatt működnek. Valamint a magyar közösségi házban is látható a kézjegye. A jurtaszínpad elejét ő festette meg népies motívumokkal.

„Örültünk neki, hogy a Nógrádi Múzeum és Galéria Janka 50. születésnapjára jubileumi kiállítással készült. A Csemadok Füleki Alapszervezete anyagilag is támogatta ezt a rendezvényt, főként a katalógus kiadását. Mindenképpen szeretnénk, hogyha a testvérvárosokba is eljutna ez a tárlat. Mivel már korábban is volt Magyarországon kiállítása, és visszavárják őt, ezért lett ez a katalógus magyar, szlovák és angol nyelvű, köszönhetően Németh Bozó Andreának. Nagyon mutatós prospektus készült, amit Janka lánya fotózott. Így benne van az a lelkület, amit az alkotó a családjával együtt képvisel”- nyilatkozta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke.

Katalógusbemutató
Fotó:  Szvorák Emese

A katalógusban a kurátor szöveg és a művek reprodukciói mellett, ruhák és ékszerek is megtalálhatók. A kiállítás július végéig látogatható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.