2022. március 24., 12:23

Kaszás Attila csillaga a Hírességek sétányán ragyog

Csak 62 éves lett volna március 16-án a Vágsellyén született, Vágfarkasdon cseperedett, Komáromban diákoskodott, majd Budapesten a legtehetségesebb színművészek között számon tartott Kaszás Attila. Sajnos, március 23-án már váratlan halála 15. évfordulójára emlékezünk. A két fontos időpont között a komáromi Tátra mozi előtti Hírességek sétányán, szerettei és tisztelői sokasága jelenlétében leplezték le csillagát.

kaszás attila
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Komáromban sok a rendkívüli teljesítményű személyiség, bőven van mire büszkének lenni, mondta Keszegh Béla, Komárom polgármestere. A filmes szakma területén volt egy kis mulasztásuk, amit a Hírességek sétányának létrehozásával pótolnak.

– Amikor felmerült a kérdés, hogy ki kapja a második csillagot, meglepő összefogásról tettek tanúbizonyságot a komáromiak. Egyöntetű volt a válasz: Kaszás Attila, Jászai Mari-díjas színművész – fogalmazott a polgármester.

A csillagok avatásával az volt a céljuk, hogy a mozilátogatók figyelmét felkeltsék az olyan komáromi kötődésű hírességek iránt, mint amilyen Kaszás Attila is volt, aki már a helyi gimnázium színjátszó körében megcsillogtatta tehetségét.

Halála után a Komáromi Jókai Színház előtt közadakozásból állították fel egész alakos szobrát, s az évek során összmagyarrá terebélyesedett Kaszás Attila Versmondó Fesztivál viseli a nevét. A városvezetés a csillagavatás időpontját tavaly még Kaszás Attila édesanyjával, özv. Kaszás Jánosné, szül. Morvay Margit pedagógus, karnagy, kórusalapítóval, Gingi nénivel közösen tervezte, aki azonban januárban elhunyt. A leleplezésre végül Attila születésének 62. évfordulója után került sor.

kaszás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Örök barátság

– Atti valószínűleg hátba is vágna, hogy ne legyek patetikus, de ez az alkalom nekem most megtiszteltetést jelent. Tényleg az első másodperctől kezdve tudtuk, hogy barátok leszünk – emlékezett Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, akit a Kaszás család többi tagjához is baráti kapcsolatok fűznek. Kiemelte,

nagyon ritka az olyan ember, mint Atti, akiben szív, intellektus és a valamit közölni akarás együtt van.

– Állandóan adott, még ha nem is tudatosan tette. Mindannyiunk életében benne volt, segített átlendülni a holtpontokon. Számomra megtisztelő, hogy a Selye János Gimnáziumban évről évre én adhatom át a Kaszás Attila-díjat. Tudom, közhelynek hangzik, de tényleg addig vagyunk, amíg emlékezünk és amíg emlékeznek ránk – szögezte le.

Az esemény csúcspontjaként a felejthetetlen művész özvegye, Ildikó, Jancsi fiukkal és az apja halála után, decemberben született Luca lányukkal, valamint Attila testvérével, Csibáné Kaszás Júlia orgonaművésszel együtt leplezték le a csillagot. Végül a mozilátogatók ingyen megtekinthették az 1987-ben készült, Zuhanás közben című magyar filmet, amelyben Kaszás Attila játssza a főszerepet, s többek között Pogány Judit, Kováts Adél, Rudolf Péter ifjúkori énjét is viszontláthattuk a vásznon.

A vetítés kapcsán Keszegh Béla köszönetét fejezte ki a Nemzeti Filmalapnak, hogy digitalizálta a filmet, s így lehetővé tette a vetítését. Mint mondta, a szép hagyományt folytatják, és a jövőben további csillagokat lepleznek majd le. 

A Hírességek sétányán az első csillagot tavaly októberben Komárom világhírű szülötte, az akkor 75 éves, idén februárban, kaliforniai otthonában elhunyt Ivan Reitman filmproducer, rendező, filmszínész kapta, aki szülővárosa Pro Urbe Díjában is részesült, s emlékét a Hollywoodi Hírességek Sétánya ugyancsak őrzi. A nevéhez olyan kasszasikerek fűződnek, mint a Törvényszéki héják, a Szellemirtók, az Ovizsaru, az Ikrek, a Junior.

Kaszás Attila a komáromi magyar gimnáziumban érettségizett, és 1979-ben kezdte meg tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 15 évig a Vígszínház, 2003-tól pedig a Nemzeti Színház tagja volt, s közben szabadúszóként játszott több fővárosi és vidéki színházban, valamint számos TV és mozifilmben, zenés produkcióban. Ötven főszereppel bízták meg, s több hanglemezt is kiadott. Első komoly sikerét 1990-ben, a Leonce és Léna című darabban Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta az Országos Színházi Találkozó legjobb férfialakítása díját. Abban partnere és a darab rendezője az első felesége, Eszenyi Enikő volt. Az életében kapott több díja után 2014-ben posztumusz Magyar Örökség Díjat adományoztak neki.

2007. március 19-én Kaszás Attila az egyik fellépése előtt összeesett. Agyvérzést állapítottak meg nála. A négynapos kómából már nem tért magához, az életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta megmenteni, március 23-án este elhunyt. A Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát által megszentelt hamvait a Dunába szórták. A temetési szertartást szűk családi körben tartották, de a hamvasztás utáni búcsúztatásra több százan elmentek. Fényév távolságból is a fülünkben cseng sajátos hangja, s a lelkünkben őrizzük az erős nemzettudatát bizonyító, észre-szívre ható szavait, szerepeit, kiállásait.

Megjelent a Magyar7 2022/12. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.