Kassa megyében június 12-én kezdődik a Szputnyík V vakcinával történő oltás

2021. június 8., 17:17
Zsebik Ildikó

Kassa megyében a Szputnyík V vakcinával június 12-étől kezdődik a tömeges oltás  a nagymihályi Pavel Horov Gimnázium sportcsarnokában kialakított oltóközpontban. A megye összesen 800 vakcinát kapott, ezeket már a nagymihályi oltóközpontban tárolják -20 Celsius fokon.

Szputnyík vakcina
Fotó: egeszsegkalauz.hu
Illusztráció

E hét hétfőig 400 fő regisztrált az oltóanyagra, péntek óta mindössze 80 fővel emelkedett az érdeklődők létszáma. Az orosz oltóanyaggal történő oltás hátránya az, hogy a felolvasztott vakcinát két órán belül be kell adni. Aki erre az oltóanyagra várt, az most feltétlenül jelentkezzék! Hogy az oltás hány napig tart, az a jelentkezők számától függ majd.

Regisztrálni 18 éves kortól 60 éves korig lehet. Ez az oltóanyag, ahogyan az AstraZeneca is, vektor alapú, tehát egy ártalmatlan, szaporodni képtelen, csonkolt vírus viszi be sejtjeinkbe a COVID-19 megbetegedés kórokozójának, a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének az örökítőanyagát. Az orosz oltóanyag is kétadagos, a második oltásra az elsőt követő 3 héten belül kerül sor.

A Szutnyík V Nagymihályon kívül az Eperjes megyéhez tartoző Bártfára is megérkezett. Ők ugyancsak 800 darab oltóanyagot őriznek a belügyminisztériumtól kölcsönzött speciális hűtőszekrényben. Az oltás időpontjáról– érdeklődés hiányában– egyelőre nem tudnak hírt adni, hiszen eddig mindössze  50 fő regisztrált. Az sem kizárt, hogy törlik az orosz vakcinával tervezett oltást. A JOJ Tv vasárnapi híradásából az is kiderült, hogy Bártfán a Pfízer/BionTech vakcina iránt sincs érdeklődés.

A Szputnyík vakcinák március 1-jétől vannak Szlovákiában. Igor Matovič ekkor jelentette be, hogy a Szputnyíkból 2 millió vakcina várható. A 100 ezer érdeklődő beoltására elegendő 200 ezer darab oltóanyag azóta a Imuna Pharm gyógyszeripari cég szentmihályfalvai raktárában várakozik.

Kövesse facebook oldalunkat is!