Kassa lenne Európa zöld fővárosa

Fábián Gergő 2019. augusztus 16., 14:11

Kassa szeretné elnyerni 2023-ban az Európa zöld fővárosa címet. A város erről honlapján tájékoztatott, hozzátéve, a kezdeményezés célja az önkormányzatokat és a lakosságot a környezet állapotának javítására ösztökélni.

Fotó: Fábián Gergő

Azt megelőzően, hogy a város benyújtotta volna pályázatát, bemutatta elképzelését szakembereknek, illetve az egyetemek és a legnagyobb helyi munkáltatók képviselőinek. Egyúttal megismertette velük a Kassa város zöld víziója 2030-ig című dokumentumot, amelyben több olyan célt határoznak meg, amelyek teljesítése esetén

Kassa vezető szerephez juthat a hulladékkezelés, a különböző emissziók csökkentése, a zöld megoldások támogatása, a környezetvédelem, a légkör minőségének javítása vagy a vizek védelme terén.

Marcel Gibóda alpolgármester szerint magánál az Európa zöld fővárosa cím elnyerésénél fontosabb az az út, amelyen ennek érdekében a város rövidesen elindul.

A versenyben való részvételt az iránti kötelezettségvállalásként is felfoghatjuk, hogy igyekezni fogunk javítani a környezet állapotát városunkban"

– fogalmazott.

Jaroslav Polaček főpolgármester közölte, a konkrét megoldásokat, projekteket, amelyekkel a város harcba akar szállni az Európa zöld fővárosa címért, szakértőkből álló munkacsoportok dolgozzák majd ki a következő hónapokban.

„Egyik prioritásom, hogy Kassa példaként szolgáljon egész Szlovákia számára” – húzta alá. A koncepciókat a következő év tavaszán szándékoznak bemutatni a nagyközönségnek, amelyeket júniusban nyilvános vitára bocsátanak majd. A projekt végleges változatát 2020 szeptemberében mutatnák be, s egy hónappal később a város benyújtaná a jelentkezését a versenybe.

Az Európa zöld fővárosa pályázatot évente meghirdetik, s az elismerésben az az európai város részesülhet, amely a legtöbbet tette a lakossága életkörülményeinek javításáért, egyúttal előáll saját, hosszú távú innovatív megoldásokkal a környezetvédelem területén.
Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS