2023. szeptember 23., 15:56

Kassa egyik legnagyobb parkja létesülhet a régi malátagyár területén

Kassa városa az év végéig el akarja készíteni a projektdokumentációt a Park a malátagyár mögött elnevezésű projekthez, melynek célja a város egyik legnagyobb parkját létrehozni az egykori sör- és malátagyár területén. A lakosság egy online kérdőív útján adhatja a város tudtára, milyennek szeretné látni a leendő zöldövezetet.

Kassa, park, malátagyár, volt evangélikus temető, Park a malátagyár mögött
Fotó: kosice.sk

A városközpont közelében található, a Steel Arénával szomszédos területen a városi hivatal tájékoztatása szerint egy már létező „zöld sávot” bővítenének ki a város egyik legnagyobb parkjává. Az a közeli, nemrég megújult egykori evangélikus temetővel együtt összekötné az Óváros és a Nyugat városrészeket.

A volt temető 2019-ben került a város kezelésébe. Ezt bővítenék ki a malátagyár mögötti hatalmas telekkel. A leendő park területén a tél végén kiültettek 140 fát, a Szaláci úton kivágott nyárfák helyett. A városi hivatal jelenleg a projektdokumentáció előkészítésén dolgozik. Ehhez a lakosság segítségét kérik.
Kassa, park, malátagyár, volt evangélikus temető, Park a malátagyár mögött
Fotó:  kosice.sk

A lakosok október 8-ig egy online kérdőív kitöltésével tudathatják a városvezetéssel, hogy véleményük szerint hogyan kellene kinéznie a leendő parknak, milyen funkcióval kellene bírnia, mi mindennek kellen benne helyet kapnia.

Választhatnak például a növényzet, padok, közösségi kertek, játszóterek, sport- és futópályák, kutyakifutók, különféle üzletek között. Arra is kíváncsiak vagyunk, milyen szolgáltatásokat szeretnének, például toaletteket, ivóvizet, wi-fit, roller- és kerékpárkölcsönzőt, helyet a grillezésre, kávézót és más szolgáltatásokat”

– mondta Richard Dlhý, a magisztrátus stratégiai fejlesztésért felelős osztályának vezetője.

A többmillió eurós beruházást a város uniós forrásokból, a Szlovákia Programon keresztül finanszírozná. „Amennyiben minden jól megy, az építési munkálatok már a jövő év folyamán elkezdődhetnek, az első látogatók pedig 2025-ben léphetnek be a parkba” – közölte a magisztrátus. A kérdőív és további információk a város honlapján érhetők el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.