Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

2020. augusztus 6., 12:57
ma7 | TASR

Egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét karantén alá helyezték, miután néhány dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett. A TASR hírügynökséget Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

Fotó: TASR

Szerdán (augusztus 5.) tovább nőtt a pozitív esetek száma a Báni járásban is. Olyan kontaktszemélyekről – főleg hozzátartozókról - van szó, akik egy helyi cég COVID-19-pozitív dolgozóival érintkeztek. Az epidemiológusok időben meghozták a szükséges járványügyi intézkedéseket, és az alkalmazottakkal együtt a hozzátartozóikat is karantén alá helyezték.

A báni fertőzöttekkel kapcsolatba került kontaktszemélyek között voltak olyanok is, akik a trencséni üzemben dolgoznak. A koronavírus-tesztjük nekik is pozitív lett.

A trencséni Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) már tárgyalt az üzem vezetőségével a szükséges óvintézkedések bevezetéséről. Annak a termelőegységnek az alkalmazottait, ahol előfordultak pozitív esetek, karantén alá helyezték, a velük egy háztartásban élő személyekkel együtt. Mindnyájukat RT – PCR metódussal fogják tesztelni.

A karanténintézkedés a cég alkalmazottainak egyötödét érinti.

A közegészségügyi hivatal ezenkívül elrendelte a gyár belső tereinek és külterületének, továbbá az alkalmazottakat szállító autóbuszok és a munkásszállók fertőtlenítését, utóbbit azért, mert az igazolt fertőzöttek között külföldi vendégmunkások is vannak.

A trencséni RÚVZ körzetében eddig négy vállalat – egy báni, egy óturai (Stará Turá), egy patvaróci (Potvorice) és egy trencséni – alkalmazottait helyezték karantén alá.

Račková elmondása szerint továbbra sem beszélhetünk a COVID-19 közösségi terjedéséről, a vírus terjedése lokális, körülhatárolható. A járványellenes intézkedésekről a RÚVZ egyeztet az érintett önkormányzatokkal, vállalatokkal és intézményekkel.

A privigyei RÚVZ körzetében is nőtt a fertőzöttek száma. Itt egy családi gócpont alakult ki, az újonnan igazolt fertőzöttek többsége szoros kapcsolatban áll egy bizonyos COVID-19-pozitív személlyel.