2021. december 23., 11:32

Karácsony a nyugdíjasotthonban

Meghitt családi együttlét, ajándékozás, öröm, szeretet – általában ezeket a fogalmakat kapcsoljuk a karácsonyi ünnephez, és ezeket az érzéseket éljük át szeretteink körében. De vajon milyen lehet a karácsony egy nyugdíjas otthonban a járvány idején? A füleki Nefelejcs Nyugdíjasotthon igazgatóját kérdeztük.

nyugdíjas
Fotó: Nefelejcs Nyugdíjasotthon archívuma

A lassan két éve tartó koronavírus-járvány mindenkinek nehéz, de az idősek számára, akik mások segítségére szorulnak, sokkal nehezebb. Hiányoznak szeretteik, korlátozott a mozgásterük, nem fogadhatnak látogatókat. Mégis a legtöbb esetben fegyelmezettek, és a járvány elleni védekezés velejárójaként tekintenek a korlátozásokra – mondja Mária Veliká, a füleki Nefelejcs Nyugdíjasotthon igazgatója.

– Tavaly is nehéz volt, de idén még szigorúbbak az intézkedések. Jelenleg sajnos tilos a látogatás, a mozgástér az otthon helyiségeire és az erkélyekre, jó időben a teraszra korlátozódik. A lakókat és a dolgozóinkat rendszeresen teszteljük. Mégis, hogy valami megmaradjon a korábbi mindennapokból, a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva, pedikűröst és fodrászt biztosítottunk a lakók számára, a bevásárlást pedig a munkatársainkkal oldjuk meg – részletezte az igazgató.

A karácsonyt hagyományosan a csillagszóróktól ragyogó fenyőfa mellett töltik a nyugdíjasok. Az épületet már feldíszítették, az otthonban ünnepi hangulat uralkodik.
nefelejcs
Fotó:  Nefelejcs Nyugdíjasotthon archívuma

– December 21-én a munkatársakkal és a lakókkal közösen ünnepi ebédet tartunk. Karácsonyi káposztaleves, hal és finom sütemény a menü. Igyekszünk mindent úgy előkészíteni, hogy felidézzük az otthon hangulatát.

A „Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban” akció részeseiként az otthon lakói ajándékot kapnak a közös ebéd után. A karácsonyi ünnepekre ajándékcsomagokkal, édességgel, süteménnyel is ellátják őket. Viszont idén sem tudják fogadni a műsorral, verssel, énekkel kedveskedő kisiskolás gyerekeket, pedig ez volt minden évben a legkedvesebb élmények egyike a számukra.

A legszomorúbb előírás, hogy adventi és karácsonyi látogatásra nincs lehetőség. Ha pedig egy lakó hazamenne a családjához, visszatérésekor karanténba kell vonulnia.

– Nem kockáztathatjuk az otthon lakóinak és dolgozóinak egészségét. Bár a legtöbb nyugdíjasunk megkapta már a három védőoltást, folyamatosan rettegünk attól, hogy megfertőződhetnek, és idős koruk, illetve egyéb betegségük miatt akár meg is halhatnának – mondja Mária Veliká asszony, aki bízik abban, hogy jövő karácsonyra minden visszatér a megszokott rendbe.

Legnagyobb kívánságom, hogy minden dolgozónk és lakónk egészséges legyen, hogy legyen elég időnk és bármikor leülhessünk az otthonban élő idős emberekkel beszélgetni.

Hogy ne kelljen foglalkozni a teszteléssel, a védőfelszerelések beszerzésével, hogy normális életet élhessünk, mint azelőtt. Remélem, hogy jövő karácsonyra teljesül a kívánságom – fejezte be az igazgatónő.  

Megjelent a Magyar7 2021/51-52. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!