2023. március 10., 20:45

Kapu a világ megismeréséhez

Valószínűleg minden iskolaigazgató vágya, hogy a hozzájuk járó gyerekek örömmel lépjék át reggelente az iskola küszöbét.

Okosterem
Fotó: Dunajszky Éva

A Szenci Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskola híre már eddig is jó volt e tekintetben,

most azonban egy pályázat győzteseként az iskola még inkább hozzájárul majd ahhoz, hogy a gyerekekben rejlő tehetséget a nekik is tetsző, játékosabb formában hozza felszínre.

A szenci magyar tannyelvű alapiskola lett ugyanis – egyedüli felvidéki magyar iskolakért – 2022-ben a magyarországi High-Tech Suli program I. pályázati körének nyertese. Ennek köszönhetően elnyerte az ún. okosterem vagy digitális terem teljes felszerelését, és a három fejlesztő pedagógus mintegy öt hónapon át tartó képzésének a támogatását is. A High-Tech Suli program célja a köznevelési intézmények infrastrukturális, oktatástechnológiai és módszertani fejlesztése, továbbá a diákok felzárkóztató esélyteremtésének, illetve tehetséggondozásának elősegítése.

Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége megszólíthatott tíz olyan jól működő magyar iskolát, amelyek pályázhattak az új dimenziót megnyitó lehetőségre

– mondta lapunknak Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a szenci iskola digitális termének ünnepélyes átadásán.

Mint mondta,

a fejlesztés az átadással nem fejeződik be, mert a digitális terem lehetőséget ad például szakköri foglalkozásokra vagy akár nyári táborra is.

A gyerekek játékos formában sajátítanak el fontos dolgokat, s közben észre sem veszik, hogy arányosítanak, algoritmizálnak, geometriai fogalmakat osztanak meg egymással, vagyis valójában nagyon is sokat tanulnak.

Okosterem
Fotó:  Dunajszky Éva

De mitől volt olyan különleges a szenciek nyertes pályázata?

Mivel az Alapítvány az Innovatív Oktatásért egy digitális kompetenciákat fejlesztő multimediális digitális termet szeretett volna létrehozni a pályázattal, valamennyi pályázó iskola csak a számítástechnikára fókuszált, mi viszont a pályázatunkkal a digitális kompetenciák mindennapi használatát céloztuk meg. Ez azt jelenti, hogy mindegy, éppen milyen órán vagyunk, mi arra törekszünk, hogy azokat a képességeket, amelyek a digitális kompetenciákat fejlesztik, minden órán ki tudják használni a gyerekeink, például magyar, történelem, vagy éppen földrajzórán is

– mondta Matus Mónika iskolaigazgató hozzátéve, ezért tetszett meg a High-Tech Suli csapatának is a pályázatuk. 

A bemutatón megnézhettük például, ahogy a gyerekek egy görög hajót terveztek 3D modellezéssel, az iskolaigazgató szerint azonban bármelyik tantárgy esetében bármit ki tudnak vetíteni az óriástáblára, megtervezhetnek akármit, amit 3D-ben kinyomtathatnak vagy lézerrel kivághatnak.

Okosterem
Fotó:  Dunajszky Éva

Máté, az iskola hatodikos diákja például a görög hajó előzőleg általuk megtervezett evezőlapátjainak 3D kinyomtatásával foglalkozott. 

A digitális teremben végzett munka rendkívül fejleszti a képzelőerőt, és eléggé szórakoztató nézni is, ahogy megjelenik a tervezés eredménye a nyomtatóban. Mindannyian nagyon szeretünk itt lenni, sokkal nagyobb öröm a tanulás, és jobban el tudjuk így képzelni azt is, hogyan nézhetett ki egy történelmi modell

– mondta Máté.

S persze az sem elhanyagolható tényező, hogy az ilyen lehetőségekkel rendelkező iskola vonzóbbá válik a szülők számára is, és szívesebben adják ilyen környezetbe a gyereküket. A High-Tech Suli program, amint az ismertetőjében is olvasható, tulajdonképpen egy kapu a világ megismeréséhez és a diákokban rejlő tehetség felfedezéséhez.

Okosterem
Fotó:  Dunajszky Éva

A szenci iskola sikere megmutatja azt is, hogy a felvidéki magyar iskolák fejlődnek, építkeznek, helytállnak a versenyben, érdemes tehát magyar iskolába íratni a gyermekeinket.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2023/10-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.