2018. november 5., 12:58

Kaposkelecsényen változásokra van szükség

Varga Tibor nyolc éve önkormányzati képviselő Kaposkelecsényben. Sok tapasztalatot szerzett a munka során, és azt is megfigyelte, hogyan nem szabad egy települést vezetni. Szívügyének tekinti szülőfaluja jövőjét, ezért azon dolgozik, hogy újra fejlődő pályára állítsa a községet.

Varga Tibor

Nem véletlen tehát, hogy elindul a polgármester-választáson. Hogy pontosan miért döntött így, arról a fiatal, harminckét éves Varga Tibort kérdezzük. Elmondja, hogy véleménye  szerint a faluközösség szekere rossz irányban halad. A környék kisebb falvaiban is komolyabb az előrelépés, több a fejlesztés, mint Kaposkelecsényen. Akárhogy is próbálkoztak a képviselőtársaival, a jelenlegi polgármesterrel lehetetlen együttműködni. Az elmúlt tizenkét év bőven elég lett volna arra, hogy a település vezetője bizonyítson, ehelyett állandó ígérgetés és kifogások keresése zajlik. A helyzet egyszerűen megérett a változásra.

Mik a legégetőbb problémák a községükben?

Nem szeretek panaszkodni, de nagyon sok a gond. Már az újságok is megírták, és a televízióban is szerepelt, hogy mekkora hiányosságokat találtak községünkben a különféle ellenőrzések során a hatóságok. Sorolhatnám napestig. A legnagyobb problémát mégis abban látom, hogy sikerült szétverni a faluközösséget. Mert mindent helyre lehet hozni, de falunk megosztott lakosságát újra összekovácsolni nagyon nehéz lesz. Számomra elképzelhetetlen, hogy polgármesterként úgy szervezzek nyugdíjasnapot, hogy oda ne hívjak meg minden nyugdíjast,  nálunk azonban sajnos ez is megtörténhetett.

Ami a lemaradást illeti: a környező településeken önerőből több fejlesztés valósult meg, mint nálunk, nem beszélve az elmulasztott pályázati lehetőségekről. A falu pénzén fizetett kiadványokban és a különböző összejöveteleken a polgármester úr igyekszik a képviselőket okolni a sikertelenségek miatt, az önkormányzati ülések jegyzőkönyveiben viszont minden ott van fehéren, feketén. Rendszeresen támogattuk a fejlesztési kezdeményezéseket, sőt nem keveset indítványoztunk képviselőtársaimmal. A polgármester ezek nagy részét nem hajtotta végre, több projektről a hozzá nem értés miatt maradtunk le. Sőt vannak olyan folyamatok is, amelyek létében veszélyeztetik közösségünket. Visszafordíthatatlan károkat okoz, ha az önkény és az önérdek mindenekfelettisége oda vezet, hogy a szavazatok biztosítása válik fő céllá. Ha egy településnek olyan híre megy a környéken, hogy „alkalomadtán szavazni kell, semmi más kötelesség nincs”, akkor oda szívesen beköltöznek a semmittevő, összeférhetetlen emberek. Az ilyen folyamatok következményeibe rossz belegondolni! Ahol ez gyakorlattá válik, ott a közrend és a közbiztonság romlása, a házak elhagyása, leértékelődése, a tisztességes családok elmenekülése figyelhető meg. Mi, kaposkelecsényiek nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni.

Elképzelhető, hogy szándékos betelepítés zajlik a szavazatok növelése érdekében?

Sajnos igen! Jelenleg több olyan választónak van állandó lakhelye a falunkban, akik nem itt élnek, és egyre több olyan hírt kapok, amelyek szerint csoportosan érkeznek új szavazópolgárok a választásig. Aki így akar magának hatalmat, nemcsak erkölcstelenül viselkedik a faluközösséggel szemben, hanem csalást követ el. Nem engedhetjük meg, hogy azok döntsenek a szülőfalunk jövőjéről, akik egy napig sem éltek itt!

Ha a kaposkelecsényiek többsége Önnek szavazna bizalmat, mit szeretne a falu felzárkóztatása érdekében megvalósítani?

Tengernyi a tennivaló, de mindenekelőtt egy dolgot szeretnék leszögezni: a visszajelzésekből tudom, egyesek azzal riogatnak, hogy megválasztásom után nagy tisztogatást tervezek a falu alkalmazottai körében. Ezt a rémhírt a leghatározottabban cáfolom! Mindenkit meg akarok tartani, akinek a munkájára szükség van, sőt újabb munkahelyek létrehozása a célom. Ismétlem, egységes közösségként képzelem el a falut, nem szeretném fokozni az ellentéteket, ahogy egyetlen polgár megélhetését sem akarom elvenni. Sőt, megpályázom majd azokat az államilag támogatott munkalehetőségeket is, amelyek nincsenek kihasználva. Gondolok például a polgárőrségre. Ami a további célokat illeti: a járdaépítés nem tűr halasztást! Szégyen, hogy 2018-at írunk, és nem lehet biztonságban gyalogosan közlekedni a faluban. Rossz állapotban vannak a mellékutak, elhanyagoltak a sáncok, a vízelvezető árkok, a temetők. Ezeket mihamarabb rendbe kell tenni, ahogy a térfigyelőkamera-rendszer kiépítése is sürgető feladat. Polgármesterként indítványozni fogom az üresen álló házak község általi fokozatos felvásárlását, biztosítva ezzel, hogy csakis olyan  polgárok költözhessenek be szomszédainknak, akiket szívesen látunk. Ezeknek az ingatlanoknak továbbá számos funkciójuk lehet: az ifjúságnak közösségi helyiségre, rendes edzőteremre van szüksége, a nyugdíjasoknak klubot kell berendezni, a fiatal házasoknak kedvezményes albérletet  biztosítani. A műfüves sportpálya, a normáknak megfelelő játszótér létrehozása is sürgős feladat, nem beszélve egy valódi kultúrházról. A roma lakosságnak közösségi központ megnyitását tette lehetővé nemrég az állam, amivel a jelenlegi polgármester úgy kampányol, hogy az majd kultúrotthon is lesz, pedig a kettő nem ugyanaz.

Ön sokat tett azért, hogy a község templomai megújuljanak, illetve tájház és közösségi udvar, szoborpark létesüljön, nemrég a helyi óvodát ajándékozta meg értékes bútorokkal. Eközben szerkeszti a helyi újságot, és számos értékes program szervezésében is vezető szerepet vállal már évek óta. Hogyan fogadják mindezt a kaposkelecsényiek?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, ami megerősíti bennem a tudatot, hogy jó úton járok. Örömmel látom, hogy gyarapodik a fiatal családok száma falunkban, gyermekek születnek, házak épülnek vagy újulnak meg. Ez azt bizonyítja, hogy van jövő, van miért dolgozni! Azt vallom, aki közfeladatot lát el, annak mindent meg kell tennie azért, hogy a lakosság jól érezze magát, legyen az idős vagy fiatal. Ehhez rendre, becsületes munkára és folyamatos fejlődésre van szükség. Képviselőként, politikai és civil szervezeti szereplőként sokszor megtapasztaltam, nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Ebben a szellemben dolgoztam eddig, és a továbbiakban is így folytatom, hisz a cél nem kevesebb, mint újra naggyá tenni Kaposkelecsényt.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2018/25. számában)

Megosztás
Címkék