2019. április 26., 14:31

Kampánnyal a tisztább és élhetőbb Komáromért - VIDEÓVAL

Komárom város a hulladékgyűjtést végző Clean City Kft.-vel, a KompAkt nonprofit szervezettel, valamint a Media 22 reklámügynökséggel közösen indította be a szebb, tisztább, környezettudatosabb város kialakítását célzó 480 elnevezésű kampányát, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették április 26-án, Komáromban.

A 480-as kampány
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Pénzmegtakarítást is jelent környezettudatosságunk növelése

Bár városszerte már korábban megjelentek a 480-as számra a lakosság figyelmét felhívó plakátok és bilboardok, annak jelentése csak Keszegh Béla polgármester pénteki tájékoztatásából derült ki.

Elmondta: a szám arra utal, hogy

egy-egy európai lakos évente átlagosan 480 kilogramm hulladékot termel, amely kezelése mindenütt nagy gondot jelent.

Hangsúlyozta: a tisztább, élhetőbb Komárom érdekében nem csak esztétikai, egészségügyi és környezetvédelmi okokból kell előrelépni, hanem azáltal jelentős anyagiak is megtakaríthatók.

Miközben a komáromiak évente több mint 16 ezer tonna szemetet termelnek, az azzal kapcsolatos teendőkre évente több mint 1 millió eurót kénytelen költeni a város. Bár egy-egy lakos csak évi 27 euró szemétdíjat fizet be, de valójában mindenkire fejenként 34 eurónyi ilyen jellegű költség jut, s a többlet a városkasszát terheli.

Annak ellenére, hogy a hulladék 80-90 százaléka újrahasznosítható lenne, jelenleg e tetemes mennyiségnek csupán 18-19 százalékát szelektálják Komáromban.

A polgármester hozzátette: tavaly óta a szlovákiai településeknek új illetéket, tonnánként 20-30 eurót kell fizetniük az osztályozatlan hulladék után, ami kapcsán idén Komáromban közel 85, jövőre pedig már 150 ezer eurós kiadással kell számolni.

Városi komposztáló, konténerállomások, ruhagyűjtő pontok létesítése

A 480-as kampányban a városnak szakmai segítséget nyújt a KompAkt nonprofit szervezet, a fontos üzenetek megfogalmazásában pedig a Media 22 reklámügynökség támogatására számíthat. A városvezetésre hárul a szemétgyűjtéshez, - tároláshoz és szelektáláshoz szükséges korszerű feltételek megteremtése. Ennek érdekében 1,4 millió euróból elkészült Gadóc városrészben létesülő városi komposztálóval kapcsolatos anyag. Továbbá 160 ezer euróból folyamatosan modern konténerállomásokat alakítanak ki, valamint reciklációs és használt ruhagyűjtő pontok is létesültek.

Azért, hogy ne kelljen emelni a helyi szemétdíjat, egyéves cselekvési tervet dolgoztak ki. Annak keretében ma beindították a www.480.sk kétnyelvű honlapot, ahol az e-mailes zöldvonalon kívül az életkörnyezetünk javítását szolgáló konkrét tippek, valamint a szelektálással és a szemétmennyiség csökkentésével kapcsolatos tanácsok, illetve a témábavágó cikkek is megtalálhatók.

A városkasszából a kampányra 15 ezer eurót különítettek el, a 6 helyi alapiskola mindegyike 2-2 ezer eurót kap olyan eszközök vásárlására, amelyek a hulladékszelektálást és/vagy annak komposztálását szolgálják. Az egyes iskolavezetők dönthetik el, hogy az összeget mire fordítják. Remélhetőleg a többi iskola is követi majd a Munka Utcai MTNY AI példáját, amely már közösségi kertet is létesített. További jó hír, hogy a hajógyár területén már leadható az elektronikai hulladék.

A polgármester hangsúlyozta a példamutatás fontosságát, s e téren a Városi Hivatal oly´módon is elöl akar járni, hogy onnan a nélkülözhető műanyagokat, így az ivásra használt műanyag poharakat is eltüntetik.

A ma kezdődő Komáromi Napok árusai számára szerződésben tették kötelezővé azt, hogy az egyszer használatos tányérokat, tálakat környezetbarát, illetve lebomló edényekkel helyettesítsék.

Komárom eképpen csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyek a környezettudatosság és fenntarthatóság útját akarják járni - gondolva a következő nemzedékekre is.

Infósátor, kvízjáték, workshop, honlap, videófilm

A KompAkt nevében Szegi Aranka beszélt az egyéves kampány egyes szakaszairól. Korábban a témával kapcsolatos kérdőíveiket több felületen közzétették, s a beérkező adatok, válaszok alapján folytatják munkájukat.

A Komáromi Napok alatt információs sátrukba hívják-várják a környezettudatosabban élni akaró polgárokat, s a témában több korcsoport számára kvízjátékokkal is készülnek.

Nyáron workshopokon mutatják be azt, hogy nagyon egyszerű módon válhatunk környezettudatosabbá, így megtanítanak hulladékból dísztárgyakat, használt ruhákból táskákat stb. készíteni. Szeptembertől pedig az oktatási intézményekre kívánnak fókuszálni, szemétmentesítő akcióikkal kimozdítva az iskolapadokból a diákokat.

A Media 22 reklámügynökség nevében Múcska József az említett honlapon kívül a kampányhoz kapcsolódó, 12 fős stáb által készített videófilmet is bemutatta.

További információs anyagokkal is ellátják a téma iránt érdeklődő internetezőket.

A városvezetés reméli, hogy a kampány és ezen intézkedések következtében 2020-ban 20 százalék fölé emelkedik a szelektált helyi hulladék aránya. Az ilyen jellegű 5-10 százalékos emelkedés is már több százezer euró megtakarítását jelenti, ami további közérdekű célokra fordítandó.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.