2021. május 31., 14:25

Kalákában szépül a gömörpéterfalai magyar közösségi ház

A hétvégén önkéntesek kalákáztak Gömörpéterfalán. A Felföldi Dalia Iskola által szervezett közösségi munka során tovább szépült a Magyar Közösségi Ház, mely ezúttal festett ajtókkal, fapadlóval és faragott kapuval gazdagodott. A gömörpéterfali Magyar Közösségi Ház felújítása, mely a Felföldi Dalia Iskola központja is lesz, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának anyagi támogatásával valósul meg.

Péterfali kaláka
Fotó: Felföldi Dalia Iskola/FB

„Laci, barátom, még egy lapáttal légy szíves rakjál már ide nekem. Ott még úgy látom igen nagy hely van a betonnak”- hangzik az utasítás. Még néhány simítás és a helyére kerülnek a faragott kapu főbb elemei. Az önkéntesek egész hétvégén kalákáztak, hogy a tervezett munkákat befejezhessék.

Sajnos az időjárás részben közbeszólt, részben pedig ez egy hosszabb művelet, mivel meg kell kössön a beton, és aztán utána tudjuk majd a kapuszárnyakat rászerelni. A kerítéselemeket pedig folyamatosan gyártjuk”

– közölte Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője.

A kapu elemeit Soós Ferenc, kisgyőri fafaragó mester vezetésével a tavaly szervezett alkotótáborban már elkészítették.

Péterfali kaláka
Fotó:  Szvorák Emese
A kapuforma egy régi palóc kapunak a formája. A motívumkincse viszont sajátos, tehát olyan elemeket, olyan motívumokat faragtunk bele, amik ránk jellemzőek”

- tette hozzá Kopecsni Gábor, aki a kapu tervezésénél részben írott forrásokat, részben saját gyűjtést használt.

Megtalálható rajta a Felföldi Dalia Iskola címere, egy nyíló tulipán, egy táltos, ami az ősi virtus jelképe. Van rajta hun övveret motívum, egy páros ló, ami a férfi-nő, valamint a magyar, mint lovas nemzet jelképe. Mindez egy magyar címerben virágzik ki.

Jól halad a közösségi ház belső felújítása is, melynek éke az életfa, amely spirituális jelentésén túl, statikai feladatokat is ellát.

A munkálatok során néhány benti ajtó festésére is sor került. Kopecsni Mikolt az általa felgyűjtött gömöri ládákról származó mintákat festette az ajtóra, melynek két legősibb motívuma a tulipán és a rózsa.

Péterfali kaláka
Fotó:  Szvorák Emese

A hétvége záróakkordjaként helyére került a székelyföldi Korondról kapott faragott postaláda is, amelynek tartóoszlopa egy eredeti székelykapu része volt. Ezáltal Erdély és Felvidék összekapcsolódik, hiszen a Felföldi Dalia Iskola célja az, hogy Kárpát-medencei szintű közösségi ház jöjjön létre, mely a magyar kultúra bölcsőjeként szolgálhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.