2020. december 11., 11:11

Kabátgyűjtést szerveznek Bősön

A segítségnyújtás és az adakozás fogalma a Csörgő család számára egyáltalán nem idegen. A bősi család idén is kabátgyűjtést szervez a rászorulóknak, olyanoknak, akik nehezebb helyzetben vannak, mint mások. Nem ez lesz az első gyűjtési esemény Bősön, Csörgő Emese azt is elmesélte, hogy miért vágtak bele a kabátgyűjtésbe.

Fotó: Animade polgári társulás

Mióta működik az Animade polgári társulás, mi apropóján indítottátok el?

Az Animade 2017-ben alakult meg. Idén harmadik alkalommal szervezzük meg a téli kabátok gyűjtését. Eszköz szeretnénk lenni, amelyen keresztül könnyebben jut el a segítség ember és ember között. Hisszük, hogy a jóra való hajlam, a segítőkészség jóval nagyobb az emberekben, mint gondolnánk. Csak formát, illetve apró lökést kell adni sokszor, hogy a szép gondolat jó cselekedetté váljon. Ez évről évre bebizonyosodik. Az AnImaDe, az Anima in manu Dei rövidítése, jelentése: Lélek az Isten kezében.

Hogyan jött a kabátgyűjtés ötlete?

Mindenki tudja milyen érzés fázni, akárcsak 5 percig is. Ha pedig napokon, heteken át fázik valaki, akkor nem sajnálatra vagy jó tanácsra van szüksége, hanem egy jó vastag meleg kabátra. Másrészt a kisebb-nagyobb családoknál is gyakran előfordul, hogy a gyerekek évente kinövik a téli kabátot, s bizony ez anyagilag igen megterhelő lehet. Főleg a nagy családosok számára. A téli kabát nem nélkülözhető dolog.

Kabátgyűjtés-Bős
Fotó:  Animade polgári társulás
2019-ben a ,,termés"

Milyen egyéb eseményeket szerveztek?

Év közben megpróbálunk egyénileg olyan embereken vagy családokon segíteni, akiknél akár a kisebb anyagi segítség is sokat számít. Vannak rövid- illetve hosszabb távú kezdeményezéseink, amelyeket igyekszünk lehetőségeinkhez mérten folytatni.

Hogyan vészelitek át a járványhelyzetet? Milyen tapasztalatotokat gyűjtöttetek ebben az időszakban, mint polgári társulás, s mint a járványidőszak elszenvedői?

A járvány igazi elszenvedői az emberek. Rengetegen fizikailag, illetve anyagilag kerülnek mélypontra, de sokan lelkileg is nagyon nehezen élik meg a mindennapokat. Ezekbe a feszült hétköznapokba is akár színt vihet az, ha másokkal jót teszünk, illetve, ha rajtunk segítenek jó emberek. Az első éven tapasztaltuk meg, hogy milyen sok kabát cserélt gazdát, s hogy hány ember vett részt a kezdeményezésben. Óriási örömöt éreztünk. Kézzel fogható az érzés, mennyire jó adni, és mennyire jó kapni. Valakik kabátot és törődést kapnak, valakik pedig másfajta melegséget, hálát és a tudatot, hogy milyen jó jónak lenni.

Kiket szólítotok meg a rendezvényeitekkel, kik azok, akikkel kapcsolatban vagytok?

Ebben is az emberekre, illetve a bennük lévő jóakaratra hagyatkozunk. Néhány Facebook bejegyzés egyszer csak önálló életet kezd élni a megosztások által, így bármilyen anyagi ráfordítás nélkül akár 20-25 000 emberhez is eljutnak felhívásaink. A kabátgyűjtés befejeztével mindig nagyon sok kabát, illetve meleg holmi marad. Ezek a darabok idősek otthonában, illetve a hajléktalan szállókban találnak új gazdára. Bárcsak vissza tudnánk adni azt az érzést milyen az, amikor odavisszük a kabátokat! Leírhatatlan!

Csak Bősön szerveztek akciókat?

Szerintünk fontos, hogy helyben szervezzük ezeket az eseményeket. Itt vagyunk otthon, itt ismerjük az embereket. Jó, hogy akik hozzák a kabátokat naponta megnézhetik, hogy cserélődik a felhozatal akár néhány óra alatt. Nyitott könyv akarunk lenni mindenki előtt, hogy láthassák nem valami ismeretlen – gyakran csak fényképen látott – szervezet vagyunk, akire rábízzák adományaikat az emberek, hanem létező, a lakosok közt élő emberek.

A kabátokat, ruhadarabokat és meleg cipőket Bősön, a kultúrház karácsonyfája mellett található fogason hagyhatják az adakozni vágyók. A gyűjtés december 13-ig tart.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.