2022. szeptember 7., 16:34

Jubilánsok találkozója Pozsonyvezekényen. A kis falu a szívében ringat - KÉPEKKEL

Negyven éve van hagyománya a jubilánsok találkozójának a Galántai járásbeli Pozsonyvezekényen. A kis faluba a jubilánsok ünnepségére a kitelepítettek is hazajárnak. Dinamikusan fejlődő közösségben a szépkorúak is jól érzik magukat.

Jubiláns találkozó
Médialapozó
Fotó: Szomolai Andrea
Jubiláns találkozó Pozsonyvezekény

Több mint negyven éve él egy szép tradíció a mátyusföldi Pozsonyvezekényen. Minden évben összehívják a falu ötven, hatvan, hetven, nyolcvan, kilencven vagy több kerek évet megélt lakóit egy bállal egybekötött találkozóra. Az idei bálon a középkorú és szépkorú ünnepeltek hajnali ötig mulattak. A jubilánsok bálján szalagkitűzésre is sor került, a különböző színű szalagok a gyökerekhez való tartozást, a megélt emlékeket és a szép, hosszú élet reményét szimbolizálják.

A jubiláns találkozó szentmisével vette kezdetét, majd a szépkorúakat Zupko Tamás polgármester köszöntötte a községháza dísztermében.

Az esti mulatság előtt a kerek évfordulót ünneplők közösen látogatták meg a temetőben az elhunyt szeretteik síremlékeit. A jubilánsok ünnepére azokat is hazahívta a vezekényi harangszó, akik a múlt században elszenvedték a sorstragédiát, a kitelepítés messzire sodorta őket az öreg Fekete-víz partjáról.

A jubilánsoknak személyre szóló díszoklevéllel és virággal gratulált a polgármester és az önkormányzatot képviselő küldöttség. Az ünnepi beszédekben kihangsúlyozódott, Pozsonyvezekény mindig otthona lesz azoknak, akiknek ott ringott a bölcsőjük, ez a közösség nyitott és fejlődő. Az ilyen ünnepek alkalmával felidéződnek a régi barátok, csínytevések, az udvarlások édes percei, mindaz, ami a jubilánsok vezekényi életét valaha kitöltötte és még vár is rájuk.

A vezekényi jubiláns találkozóról és a kitelepítettek élettörténeteiről bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Jubiláns találkozó
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.