Jubilált a várhosszúréti kézműves gyerektábor

2021. július 28., 20:41
Fábián Gergely

A napokban ért véget Várhosszúréten a Gömöri Kézművesek Társulása kézműves gyerektábora, amelyet már huszadik alkalommal rendeztek meg.

A napközis táborban egyebek mellett agyagozás, fafaragás, kosárfonás, drótozás, csipkeverés, makramé, gyöngyözés, csuhéból és gyékényből készült tárgyak, ajándéktárgyak, illetve textilbabák készítése várta a gyerekeket.

A táborban mindig van egy nap, amikor kirándulni viszik a résztvevőket, ezúttal a kiskovácsvágási vízimalmot, a lucskai erődtemplomot és a dernői tanösvényt keresték fel.

A kerek évfordulót is megünnepelték, a gyerekekkel közösen sütöttek tortát az ünnepi alkalomra, valamint volt táncoktatás, és persze Badin Ádám mesemondó sem maradhatott ki a programból, mesét mondott a gyerekeknek.

Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke úgy fogalmazott, nagyon jó érzés volt, hogy a jubileumi, huszadik táborban nagyrészt az előző évfolyamok táboraiban nevelkedett generáció tartotta a bemutatókat, foglalkozásokat, ugyanis a tucatnyi mesterből tizen egykor táborlakók voltak.

Várhosszúrét, kézműves gyerektábor, XX. Kézműves Tábor
Fotó: Gömöri Kézművesek Társulása
Most csak 45 résztvevőnk volt. Azért mondom, hogy csak, volt már olyan táborunk, ahol kétszázan voltak. Most is jöttek volna többen, de ennyit győztünk

– mondta Nagy György.

Ismét előjött egy évek óta visszatérő probléma, még ez éven sem kaptuk meg a megszavazott pénzt a KultMinortól. Kölcsönből kellett lebonyolítani a tábort. Ugyanez igaz a hétvégi nagyvásárunkra is

– teszi hozzá.

A táborhoz hasonlóan a nagyvásár, vagyis a Gömöri Kézműves Vásár is jubilál az idén, ez lesz a 15. évfolyama.

Ennek megfelelően gazdag programmal várja az érdeklődőket. Pénteken, 2021. július 30-án Takács András néptánckutató, koreográfus tart előadást Vasvári tánckultúra és a gömöri hagyományos táncok címmel, ezután pedig Ulman István és Badin Ádám beszélget majd vele.

Várhosszúrét, kézműves gyerektábor, XX. Kézműves Tábor
Fotó: Gömöri Kézművesek Társulása

Szombaton, 2021. július 31-én 9.00 órától kezdődik a kirakodóvásár és a kézműves bemutatók.

Az idei vásár kiemelt mesterséges a kovácsolás, jön László Ottó mesterkovács csapatával Hanváról, de több környékbeli kovács is ott lesz, ahogy Slíž Róbert harangöntő és Bastyúr Jaroslav kolompkészítő is.

Összesen közel száz kézműves jelezte részvételét a rendezvényen. Mint minden éven, ezúttal is megkoszorúzzák a magyar katonák emlékművét a templomkertben,

a 15.00 órától kezdődő műsorban környékbeli énekkarok, zenekarok, néptáncosok lépnek fel, 19.00 órától pedig Agócs Gergő és barátai adnak koncertet.

Ugyan nem a vásár része, de szombaton délelőtt egy új kerékpárkölcsönzőt is átadnak.

Várhosszúrét, kézműves gyerektábor, XX. Kézműves Tábor
Fotó: Gömöri Kézművesek Társulása

A kézműves gyerektáborra visszatérve Nagy György megjegyzi, a fő irányuk a hagyományos kézművesség, de igyekeznek átadni a gyerekeknek nemcsak a népművészet, hanem a környék, Gömör szeretetét is.

Úgy látom, ennek van jövője, a kézművességnek és a lokálpatriotizmusnak, annak, hogy beleneveljük a gyerekekbe, hogy gömöriek vagyunk, itthon kell maradnunk, itthon kell érvényesülnünk. Hosszúréten kialakult egy jó csapat, van egy központ, bárkit bármikor szívesen látunk. Ez egy biztos pont minden kézművesnek, nyitott ajtó várja őket

– fogalmazott.

Kövesse facebook oldalunkat is!