2023. október 3., 19:19

Jubiláló békemaraton, szüreti hangulat, sok kultúra a Kassai Figyelőben

Ahogy azt már megszokhattuk, októberben is, a szokásos gazdag tartalommal jelent meg a Kassai Figyelő.

Kassai Figyelő - 2023 október

Keresztapák és sógorok között, avagy jegyzetek egy választásról címmel Czáboczky Szabolcs írt terjedelmes cikket a hétvégi parlamenti választásról, a szlovákiai magyar politizálásról.

Október 1-je kisebb fajta ünnep volt Kassán, hiszen ekkor rajtolt el az immár 100. Kassai Békemaraton. Rekordszámú, 13 000 futó vágott neki a több mint 42 kilométeres távnak.

A Kassai Figyelőből kiderül az is, hogy a gömöri származású, jelenleg Szepsiben élő Mihályi Molnár László kapta a Rimay János költészeti díjat. A kitüntetett sokat tesz a magyarság megmaradásáért, közéleti szerepet is vállal, a felvidéki magyarságot szolgálja, és nem mellesleg a folyóirat állandó munkatársa is.

Továbblapozva kiderül az is, hogy új épületbe költözött Magyarország kassai főkonzulátusa. Mégpedig a Fő utca és Posta utca sarkán lévő impozáns épületbe, egykori palotába, mely teljes felújításon esett át. Huszonkét év bérlemény után végre saját épületben működik a konzulátus.

Hamisítatlan szüreti sokadalom jellemezte a szeptember közepén Királyhelmecen megtartott Bodrogközi Kulturális Fesztivált, ahol egymást váltották a jobbnál jobb programok.

Egyre nagyobb forgalmat bonyolít le a kassai repülőtér. 2023 augusztusában, vagyis egy hónap alatt, több mint 100 ezer utas vette igénybe, amire működése óta még nem volt példa. Az év első nyolc hónapjában pedig több mint 447 ezer utas fordult meg a repülőtéren, ami éves összehasonlításban 15,7 százalékos növekedést jelent.

Sajátos nevelési igényű kisgyermekek számára nyitottak külön osztályt a nagykaposi magyar tannyelvű óvodában. A Tőketerebesi járásban ez az egyetlen olyan intézmény, ahol sérült és fogyatékos gyermekekről gondoskodnak.

A Figyelőből megtudhatjuk azt is, milyen bemutatókkal készül az új színházi szezonban a kassai Thália Színház. Összesen 4 darabot láthat a közönség. Kedvcsinálónak ebből most csak kettőt említünk, A padlást és a Varsói melódiát.

A 90 éve született Fecsó Pál költő életét és munkásságát veszi górcső alá cikkében Juhász Dósa János.

Egy hajóban eveznek a könyvtárosok, derül ki abból beszámolóból, amely a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének kassai országos találkozójáról szól.

Könnyfakasztó, az emberséget és együttérzést megmutató jegyzetet írt a Figyelőbe Mátyás Hudák Katalin.

Hogy kicsoda Dino Benjamin? Akik gyakran járnak a budapesti Vígszínházba, azok már biztosan találkoztak vele. A Királyhelmecről indult fiatalember ugyanis ott játszik. A színészet már gyermekkorában „megfertőzte”, hiszen feltűnt a Tompa Mihály Országos Versenyen is. Hogy onnan hogyan vezetett az útja az egyik legnívósabb magyar színházhoz, azt is megtudhatjuk a Figyelőből.

Nem maradhat ki a lapból a jubiláló Kistárkányi Szilvanap és az Esencia kulturális fesztivál sem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.