cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. február 24., 21:30

Jubilál a Komáromi Pedagógia Napok rendezvénysorozat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya a Komáromi Regionális Pedagógiai Központ és több oktatási intézmény közreműködésével idén is február utolsó hetében tartja a nyugat-szlovákiai régió legrangosabb pedagógus-továbbképzésének számító XXV. Komáromi Pedagógia Napokat. Támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Komárom Város. A hétfői Tiszti Pavilon-beli megnyitó ünnepségen díszoklevelekkel jutalmazták a rendezvény legaktívabb szervezőit és támogatóit.

Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Cséplő Viktória, az SZMPSZ Komáromi TV elnöke üdvözölte a jelenlevőket, többek között Lőrinczi Zoltánt – az EMMI nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkárát és munkatársait, továbbá Prékop Máriát – az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának igazgatóját és beosztottjait, valamint Gyarmathy Évát, a budapesti Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársát, illetve Komárom város, az SZMPSZ és több oktatási intézmény képviselőit. Hangsúlyozta: a pedagógusnak a tudásközvetítésen és nevelésen kívül az is fontos feladata, hogy a saját és környezete lelki egészségére is odafigyeljen.

Ennek érdekében az ötnapos jubileumi rendezvényük előadásait és gyakorlati foglalkozásait A pedagógus mentálhigiénéje témakörben tartják meg.

Fekete Irén, az SZMPSZ első embere, aki még a Szövetség választmányi elnökeként nyolc éven át volt e szakmai napok „motorja“, örömmel nyugtázta, hogy az első koordinátorok: Varga Lajos búcsi iskolaigazgató, Andruskó Imre, „selyés“ gimnáziumigazgató és Jókai Tibor, előző országos elnökük hajdani kezdeményezése negyed évszázad alatt sikertörténetté érett.

Kifejezte reményét, hogy miként eddig, úgy majd a jövőben is megmarad az évente több járásból Komáromba érkező 1000-1200 pedagógus lankadatlan érdeklődése.

Kiemelte: 25 év alatt e műsorfüzér nyitányán számos jeles hazai és magyarországi szakember, így többek között Bagdy Emőke, Czeizel Endre, Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás, Böjte Csaba, Strédl Terézia és Fodor Attila tartott nívós előadást. 2015-től pedig szakmai tréningekkel bővült a programok skálája, amelyek során az éppen aktuális szakmai kérdésekkel foglalkoztak. Az is örvendetes, hogy a szervezőmunkába több helyi és járási oktatási intézmény bekapcsolódott, a Nagymegyeri Magán Szakközépiskola pedig rendszeresen biztosította az ünnepi fogadás étel- és italkínálatát. Végül emlékeztetett: idén nem csak e rendezvénysorozat jubilál, hanem öt évvel idősebb, vagyis harmincéves az SZMPSZ, amely kezdettől fogva nemzetiségi létünk egyik alappillérét, a hazai magyar oktatásügyet erősíti-fejleszti. Csöppet sem mellékesen: első magyar pedagógusszövetségként a Kárpát-medencében. 

Lőrinczi Zoltán beszéde elején elárulta: mindig nagy örömmel jön Komáromba, ahol szereti megtapasztalni a felvidéki pedagógusok töretlen lelkesedését és sosem lankadó elszántságát, ami nélkül nem valósulhatnának meg ilyen tartalmas rendezvények.

Hangsúlyozta a pedagógusok stabil, jó mentális állapotának szükségét, hiszen sokrétű elvárásoknak, illetve korunk újabb és újabb kihívásainak kell megfelelniük. Azt kívánta nekik, hogy megannyi Esterházy János és Selye János kerüljön ki a kezük alól, s váljanak majd az összmagyarság javára. A nemzet nevében elismerését fejezte ki e Napok ötletgazdáinak, szervezőinek és támogatóinak, majd jelképesen egy-egy virágcsokrot nyújtott át Fekete Irénnek és Cséplő Viktóriának.

Az ugyancsak szót kapó Keszegh Béla, Komárom polgármestere úgy fogalmazott: mivel óriási bizalmatlanság uralkodik társadalmunkban, ezért a pedagógusok egyik feladata, hogy újra felépítsék a hiányzó bizalmat, ami a társadalom sikeres működésének és gazdasági fejlődésének is az alapja.

A házigazda város nevében valamennyi résztvevőnek tartalmas és élvezetes tudásgyarapítást, valamint felejthetetlen élményeket kívánt a komáromi tartózkodásuk idejére, ahol idén Lehár Ferenc világhírű zeneszerző születésének 150. és Klapka György honvédtábornok születésének 200. évfordulóját is ünnepeljük.

Mielőtt Gyarmathy Éva klinikai pszichológus megtartotta a 21. századi túlélőfelszerelés című érdekfeszítő előadását, díszoklevelekkel jutalmazták mindazokat az alapszervezeti elnököket, valamint együttműködő intézmények képviselőit, illetve támogatókat, akik az utóbbi öt évben legtöbbet tettek e rendezvény sikeréért. Jókai Tibor volt országos elnök posztumusz díszoklevelét özvegye, Jókai Éva könnyeivel küszködve vette át.

Az ünnepségen felléptek: az SZMPSZ komáromi területi választmányának idén alakult énekkara (vezényelt Pfeiferlik Annamária), továbbá a helyi Ferences Barátok Utcai Óvoda és a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola növendékei, köztük Gál Ádám Vajk és Gál Virág Anna, valamint Koczkás Eszter, Selye János Gimnázium és Čulák Nikolett, a Selye János Egyetem diákja.

A hétfői zárófogadás után kedden reggel kezdődnek és péntek délutánig tartanak a szakmai előadások, valamint gyakorlati foglalkozások. A szervezők ígérete szerint jövőre várható a folytatás, amely során igyekeznek még magasabbra tenni a lécet...

Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.