Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. június 21., 19:48

Jövőre negyvenéves Felbár és Győrasszonyfa együttműködése

Holnap, június 22-én rendezik meg Felbár község hagyományos falunapját, melyre idén is színes programokkal várják az érdeklődőket. Az Interreg – határokon átnyúló együttműködés projektjének köszönhetően a két község között az elmúlt esztendőkben még szorosabb lett a kapcsolat.

Felbár Interreg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Tuba Lajos

Bodó István, Felbár polgármestere azt is elárulta, hogy testvérközségükkel, Győrasszonyfával intenzív kapcsolatot tartanak fenn, és együttműködésük több síkon is megvalósul.

Az elmúlt esztendők folyamán az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Interreg kisprojektjein keresztül még szorosabb kapcsolat kialakítására is sor kerülhetett.

Már a tavalyelőtti és a tavalyi falunap is a határ mentén átnyúló együttműködés jegyében fogant, hiszen a pályázat jóvoltából egy busznyi győrasszonyfai lakos látogathatta meg a felbári falunap rendezvényeit. Nem lesz ez másképp idén sem, sőt ebben az évben a fiatalok bevonásával is bővült a két község együttműködése. Májusban ugyanis a Felbárhoz tartozó Duna-ágon, a Sülyi-ágon (amelyet sokan Bodaki-ágnak is neveznek) a két település fiataljai közös evezés során festői környezetben ismerkedtek egymással.

kajakozo-fiatalok_1
Kajakozó fiatalok
Fotó:  Tuba Lajos
Győrasszonyfa és Felbár között az először a szövetkezet révén kialakult együttműködés bővült az évek folyamán a nyugdíjasok, a sportegyesületek és az iskolák közti együttműködéssel, és ebbe természetesen beletartozik az önkormányzati szintű kapcsolattartás is”,

mesélte Bodó István.

A nyugdíjas-találkozót – szintén az Interreg támogatásával – évente mindkét helyszínen megrendezik. A felbári nyugdíjasoknak a testvérközség illetékesei magyarországi turisztikai körutakat is szerveznek, mondta a polgármester.

interreg-logo-01
Fotó:  Interreg

A két község a több évtizedes gyümölcsöző testvértelepülési aktivitásra alapozva 2012-ben hivatalos együttműködési szerződést kötött egymással, melyet idén a sikeres Interreg pályázat jóvoltából megerősítenek. Az aktusra június 22-én, nagyjából 13 óra 30 perces kezdett kerül sor a felbári községi hivatalban. Még az együttműködési szerződés megerősítésének megkötése és falunap ünnepélyes megnyitója előtt, 13 órától kerül sor a helyi katolikus templomban id. Bugár Árpád helytörténeti előadására. Az előadó önszorgalomból rengeteg anyagot gyűjtött össze Felbár világi és egyházi történelméből. Ezt követően a háborúkban életüket vesztett katonák emlékéért szól az ima, s utána megkoszorúzzák az I. és a II. világháborúban elesett katonák emlékművét.

felbari-falunap_1
Felbári falunap - plakát
Fotó:  hornybar.sk

A falunap 14 óra 30 perckor kezdődik a Glamour zenekar műsorával, amelynek elsősorban a legkisebbek örülnek majd nagyon. A hivatalos megnyitóra 15 óra 30 perckor kerül sor, négy órától pedig a felbári óvodások és az alapiskola diákjainak műsora következik. A helyi szociális intézet lakói 16 óra 30 perckor lépnek fel műsorukkal, majd öttől az AKTÍV együttes foglalja el a színpadot. 18 órától a Samaria Klezmer Band műsora szórakoztatja a közönséget, majd 20 óra 30 perces kezdettel Bódi Guszti és Margó mulatós műsora következik. Az Emberek együttes és Miller Zoltán este tíztől zárja a fellépők sorát.

felbari-falunap_
Felbári falunap
Fotó:  Bodó István

A legkisebbeket nemcsak a Glamour zenekar műsora várja, hanem az egész délután folyamán olyan kísérő programok is, mint az arcfestés vagy hajfonás, de lesz légvár és kisvonat is közlekedni fog a helyszínen.

felbari-falunap_1
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.