2020. december 15., 08:02

Jóváhagyták Kassa megye jövő évi költségvetését

A jövő évben 296 millió eurós lesz Kassa megye költségvetése. A kiegyenlített büdzsét hétfői ülésén hagyta jóvá a megyei képviselő-testület.

Kassai Kerületi Önkormányzat, Kassa megye, székhely
Fotó: Fábián Gergely

A költségvetésre nagy hatással volt a koronavírus-járvány, illetve az ezzel kapcsolatos bevételkiesés.

Ez leginkább a személyi jövedelemadó esetében látható. Ez a tétel a koronavírus miatt a tavalyi évhez képest több mint 7 millió euróval csökkent”

– mutatott rá Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Az idei évhez hasonlóan jövőre is a prioritások között kap majd helyet az úthálózat felújítása és a kerékpárutak kiépítése.

„A több mint 63 milliós tőkekiadásokból körülbelül 40 millió eurót fordítunk utak és hidak javítására” – húzta alá a megyeelnök. A másod- és harmadosztályú utak felújítására Kassa megye 20 millió eurós, vissza nem térítendő támogatást is kap a pénzügyminisztériumtól.

A költségvetés 227 millió eurónyi működési kiadással számol.

A részadóból származó jövedelem csökkenését hitelekkel kellett lefednünk. Ezt a bruttó hazai termék (GDP) csökkenésének idején helyes lépésnek tartjuk, hisz gazdasági visszaesés esetén a közszférának a lehető legtöbb pénzt kellene invesztálnia. Ennek tehát másodlagos hatása is lesz a gazdaságra, főként a regionális gazdaságra”

– nyilatkozta Trnka.

A költségvetés azzal számol, hogy a jövő év végére Kassa megye adóssága 93,4 millió euró, vagyis 41 százalék lesz. Ennek legnagyobb részét az Európai Befektetési Banktól (EIB) felvett 56 millió eurós hitel teszi ki, további mintegy 27 millió euróra rúg a pénzügyminisztériumtól kapott visszatérítendő támogatás, illetve több mint 10 millió euróra egy kereskedelmi banktól felvett hitel.

A hétfői megyei képviselő-testületi ülésen a költségvetés-tervezet mellett szavazott 52 képviselő, ellene nem voksolt senki, ketten pedig tartózkodtak.

Megosztás
Címkék