2019. április 3., 12:26

Jótékonysági Kantha Dóra-emlékest lesz Komáromban

Április 16-án lenne 30 éves a komáromi Kantha Dóra, aki 11 évesen elvesztette a leukémia elleni harcot. Idén február 12-én azonban felnőttkorba lépett a róla elnevezett alapítvány, amely az eltelt tizennyolc év során közel 300 ezer euróval támogatta az onkológiai betegségekkel sújtott gyermekeket. A meg nem élt jubileum alkalmából április 15-én 17 órától a komáromi városi művelődési központban, Iveta Radičová ex-kormányfő és Keszegh Béla, Komárom polgármestere védnökségével jótékonysági Kantha Dóra-emlékestet tart a Kantha Dóra Alapítvány.

Dórika 30 lenne
Médialapozó
Fotó: dorika.sk

Kantha Mária jogász, Dórika édesanyja és az alapítvány ügyvezetője annak támogatóin és az általuk anyagilag segített családokon kívül a tervezett emlékestre szeretettel várja a további érdeklődőket is. A közönségnek közel kétórás, nívósnak ígérkező kultúrműsorral kedveskednek. A belépés tetszés szerinti, vagyis ez alkalommal is a kitett perselyekbe helyezett pénzadományokkal járulhatunk hozzá az alapítvány áldásos tevékenységéhez.

„E hétfői rendezvény elején Dórikáról egy róla és az alapítványi munkánkról készült tízperces DVD-film levetítésével emlékezünk meg. Majd a helyi Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola tánccsoportja a Harc az Olympusért című összeállítását mutatja be. A további szereplő, Prohászka Péter gyógyulásához több éven át anyagiakkal járultunk hozzá. A komáromi fiú 13 éves volt, amikor csontrákot diagnosztizáltak nála, s emiatt amputálni kellett az egyik lábát. Ma már végzős orvoshallgató Pozsonyban, onkológus vagy gyermekorvos szeretne lenni. Hobbija a zene, eddig két CD-je jelent meg, és szívesen lép fel jótékonysági rendezvényeken“ - mondta el portálunknak Kantha Mária.

Közel 300 ezer euróval támogatták az onkológiai betegeket

Ugyancsak több akciójukon szerepelt és most is elfogadta a felkérésüket a kiváló hegedűs, Bertók Tibor, aki a Selye János Gimnázium elvégzése után zeneművészeti tanulmányokat folytat Pozsonyban. Őt zongorán majd Kalmár Zsuzsa, a helyi művészeti alapiskola (MAI) zenetanára kíséri, és zongoraszólóval is megörvendezteti a jelenlevőket. A MAI pedagógusaiból alakult gitárkvartett és többhangszeres zenekar, valamint az ügyes diákjaiból létrejött tánccsoport szintén helyet kapott a műkedvelő és hivatásos művészeket felvonultató műsorban.

„A közkedvelt Vadkerti-Zsapka-Sipos Trió ugyancsak emeli majd az ünnepi est színvonalát. Ráadásul Vadkerti Imre közreműködésével a vele gyakran szereplő Papadimitriu Athina magyarországi színművészt is megnyertük ügyünknek. A görög származású művésznő nemcsak szólóban lép fel, hanem Jimmyvel közös dalt is énekel“ - emelte ki a főszervező. Hozzátette: a rendezvényen több beteg gyermeket ajándékoznak majd meg, s a pozsonyi onkológiai klinikáról is várnak vendégeket.

„Az emlékesttel szeretnénk felhívni a figyelmet az alapítványi munkánkra. Érdemes volt létrehozni a február 12-én felnőttkorba lépett Kantha Dóra Alapítványt, amelyen keresztül 18 év alatt közel 300 ezer euróval, tárgyi és pénzadományokkal támogattuk az onkológiai betegséggel sújtott gyerekeket és fiatalokat. Továbbá a magyarországi Bátor Táborba utazó nagybeteg gyermekek útiköltségéhez is hozzá szoktunk járulni, a pozsonyi onkológiának pedig már többféle műszert vásároltunk. Ez is bizonyítja létjogosultságunkat, s úgy tűnik, hogy a munkánkra továbbra is nagy szükség van. Kérem, hogy aki megteheti, ezentúl is segítsen nekünk, hogy mi is segíthessünk a rászorulóknak! Számlaszámunk: 2628846182/1100 (IBAN SK4411000000002628846182).

Kérdésünk nyomán azt is elárulta, hogy Komárom polgármesterén kívül miért Iveta Radičová szociológus-egyetemi professzort, ex-kormányfőt kérték fel a jubileumi rendezvény védnökségére.

„Amikor 2004-ben Németh Szilárdékkal együtt megtartottuk a „Csillagok“ jótékonysági futballmeccsét, Šatan csapatában játszott Iveta Radičová azóta már elhunyt férje, Stano Radič is. Radičékkal jó kapcsolatba kerültünk, s azóta a volt kormányfő több rendezvényünk, így ezen emlékestünk védnökségét is vállalta. Védnökeinknek és támogatóinknak, köztük azoknak is köszönetet mondok, akik az adójuk 2 százalékát alapítványunknak ajánlották fel!“ – zárta tájékoztatását Kantha Mária.

Dórika 30 lenne
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.