2021. augusztus 2., 10:36

Jótékonysággal párosítva mélyebb értelmet kap a tekerés

Jakub Křivan és Peter Stadler fiatal sikeres vállalkozók Szlovákián átívelő útjuk során megálltak egy kürti rászoruló családnál és átnyújtották ajándékaikat, és további támogatásukról biztosították őket.

foti-gyerekek
Fotó: Bokor Klára

Jakub elmondta, apósáék kürtiek, tőlük érdeklődött, tudnak-e segítségre szoruló családról. Ők ajánlották a Fóti gyerekeket. Barátjával Peterrel felvették a kapcsolatot a község polgármesterével Téglás Jánossal, aki megszervezte nekik a találkozót.

Örülünk, hogy segíthetünk. Hátizsákokat hoztunk a lányoknak, ezen kívül a polgármester segítségével létrehoztunk egy bankszámlát, amin keresztül a barátaink és más jóakaratú emberek is fel tudják ajánlani adományaikat.”

„Csatlakozott kezdeményezésünkhöz Janko Lašak a neves válogatott hokikapus, aki névjegyével ellátott dresszt adományozott e nemes célra, amire majd a közösségi oldalon licitálni lehet. Mindketten vállalkozók vagyunk és szeretünk biciklizni, a jótékonysággal mélyebb értelmet kap a tekerés. Az összegyűlő pénzből a továbbiakban berendezési tárgyakat és konyhai eszközöket tervezünk vásárolni, egyeztetve a családdal“

– mondták a fiatal vállalkozók.

foti-gyaerekek
Fotó:  Bokor Klára
A három kiskorú lány története

A három kiskorú gyermek anyja Kürtről származik. Az anya nem sok hajlandóságot mutatott gyermekei felnevelésére, idősebb lányát is egészen kicsi korában Kürtre vitte az anyjához, majd ismeretlen helyre távozott. A gyermeket évenként egyszer látogatta. A nagymama szerény körülmények közt élt, de nevelte az unokát.

Ugyanez az anya 2009-ben ikreknek adott életet, akiket már a kórházból a nagymamájuknak adtak ki, mivel az anya nem mutatott érdeklődést a gondozásuk iránt.

Később az Érsekújvári Járásbíróság hivatalosan is a nagymamát bízta meg a gyermekek gondozásával.

A nagymama felnőtt fiával - a lányok nagybátyjával lakott egy födél alatt. Az évek során anyagi gondok is adódtak. A család jövedelme nem volt elegendő a lakhatás, az élelem, a ruházat, a hitelfizetés költségeinek fedezésére, többször kikapcsolták az áramot és a gázt, elmaradás miatt. Ezeket a problémákat súlyosbította, hogy a családi házat, amelyben éltek, elárverezték. Az aukció sikeres befejezése után nehéz volt megjósolni a fejleményeket.

Ezért Kürt község, és a lányok nagybátyjának munkáltatója mindent megtett annak érdekében, hogy a gyerekek ne veszítsék el a tetőt a fejük felől. A munkáltató segítségével sikerült családi házat megvásárolniuk, a lányok nagybátyja pedig törleszti a vételárat havi részletekben.

foti-gyerekek
Fotó:  Bokor Klára

Az idős nagymama testileg és lelkileg kimerült, állandósultak a veszekedések. 2018 -ban olyan helyzet alakult ki, hogy az önkormányzat egy családtag kezdeményezésére már a lányok árvaházba helyezését oldotta. Ez azonban nem következett be, mert a község önkormányzata ismét mindent megtett a nehéz helyzetben lévő család megsegítése érdekében, legyen szó akár gázfizetésről, akár a nyári táborhoz, akár az iskolai kiránduláshoz nyújtott szociális segélyről. A falu polgármestere meg van győződve arról, hogy ha a gyerekeket eltávolítanák a faluközösségből, azt nehezen viselnék. A kislányok kedveltek osztálytársaik körében, rendszeresen látogatják az iskolát, a cserkészszövetség aktív tagjai.

A helyzet megnyugodott, és a lányok szociális gondnokság segítségével maradtak a családban. A nagylány és az ikrek kiskoruk óta nem látták az anyjukat.

foti-gyerekek
Fotó:  Bokor Klára

Sajnos, 2019 -ben a nagymama elhalálozott. A lányok nagybátyja hajlandó volt gondoskodni róluk, és gyámjukká válni, annak ellenére, hogy a család továbbra is anyagi gondokkal küzdött. Ő egy helyi cégnél dolgozik és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek ne érezzék az anyai szeretet hiányát. Házuk szerény, de tiszta.

A járvány idején a lányok is otthonról tanultak, felváltva használták az egyetlen számítógépet vagy mobiltelefont. Az önkormányzathoz hasonlóan a falubeliek is megpróbálnak segíteni ezen a családon, hogy a három fiatalkorú olyan környezetben nőhessenek fel, amely biztonságérzetet, stabilitást ad nekik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.