2021. augusztus 20., 17:34

Jól sikerült az első fürkésztábor

Első alkalommal szervezett nyári fürkésztábort a rimaszombati CoolTour.sk utazási iroda Rimakokaván. A tábor tapasztalatairól Varga Gábor szervezőt, a 4. Sz. Hatvani István Cserkészcsapat csapatparancsnokát kérdeztük.

Fürkésztábor
A táborlakók

Mit is takar pontosan a fürkésztábor megnevezés, és kinek lett meghirdetve?

A fürkésztábor lényege, hogy igyekeztünk a cserkész életstílust, a természet szeretetét közelebb hozni a résztvevők számára. Részben a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően tudtuk megszervezni, ezért a megye területén élő 10-12 éves, magyarajkú gyerekeket szerettünk volna megszólítani.

Fürkésztábor

A losonci, füleki, rimaszombati, tornaljai és az almágyi alapiskolákba vittünk el szórólapokat. Először félve indultunk neki, vajon lesz-e elég érdeklődő, de meglepve tapasztaltuk, hogy három nap alatt betelt a listánk és még várólistát is kellett készíteni. Összesen végül 43 gyermek és 4 vezető részvételével valósult meg a tábor.

Mi volt a tábor programja?

A program főként a gyerekek életkorának és érdeklődési körének megfelelően lett összeállítva. Ez a természet ismeretére, a környezettudatosságra, túlélési fortélyokra és a gyermekek önállóságra nevelésére épült. Emellett persze rengeteg játék volt, mint például a méta, számháború, foci, bátorságpróba, vizes programok és különböző ügyességi versenyek.

Fürkésztábor

Esténként tábortüzet gyújtottunk, majd következett a csillagfigyelés. A számos program mellett lovaglási lehetőséget is biztosítottunk, illetve az egyik napon buszos kirándulást szerveztünk a Dobsinai jégbarlangba, majd portyáztunk egyet a Szlovák Paradicsom nyugati részén. Az Ipoly szálló kiváló szolgáltatást nyújtott, így teljes mértékben a gyerekekre tudtunk koncentrálni.

Fürkésztábor

Négy őrsbe voltak osztva a gyerekek. Minden őrsnek minden nap volt egy feladata (tisztaságfelelős,  humorfelelős, tűzrakás, éjjeli őrség). A táborban bevezettünk egy pengőrendszert. Jó viselkedéssel és extra feladatok teljesítésével lehetett pengőt szerezni, amit a végén egy titkos licitálásnál használhattak fel az őrsök. Továbbá mindenki kapott egy fürkészfüzetet, amibe gyűjthették a különböző feladatok teljesítésével járó pecséteket. Igyekeztünk ilyen játékos formában tapasztalatokat és egy kis tudást átadni a gyerekeknek.

Milyenek a visszajelzések?

A visszajelzések nagyon pozitívak mind a gyerekek, mind pedig a szülők részéről, ezért jövőre is mindenképp szeretnénk megrendezni a táborunkat. A megyei támogatás abban segít, hogy így kedvezőbb árat tudunk szabni a szülőknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel viszont a támogatástól függetlenül is megtartanánk a fürkésztábort, amelyet idén egyfajta hagyományteremtő jelleggel indítottunk el.

Megjelent a Magyar7 2021/33.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.