Jobb érzés a szülőföldemen játszani, mint másutt

Nagy Miskó Ildikó 2018. szeptember 16., 14:38

A komáromi Habodász István sikeresen befejezte a 4. évfolyamot a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművész szakán. A javarészt szakmai gyakorlatról szóló ötödik évfolyam szerepeiről és a fiatalon elhunyt Kaszás Attiláról írandó diplomamunkájáról is beszélgettünk vele.

Fotó: Németh Róbert
 

– Vendégjátékként az elmúlt évadban Kaposváron is bemutattuk az osztályfőnököm, Eperjes Károly által a soproni Petőfi Színházban rendezett Hyppolit, a lakáj című darabot. Mivel erre az egyetemünk égisze alatt került sor, a vizsgabizottság elfogadta vizsgaelőadásként. Egyébként is sikeresnek nevezhető a negyedik színművészetis évem. Diáktársaimmal Kaposváron a kötelező órákat gyakran tömbösítve hallgattuk, mert felváltva, több színháznál vettünk részt szakmai gyakorlaton. A Hyppoliton kívül a Nemzeti Színházban mindmáig repertáron levő Tóth Ilonka című produkcióban is szerepeltem. A Kassai Thália Színháztól szerepet kaptam Kálmán Imre Montmartre-i ibolya című operettjében és a Leenane szépe című előadásban. A budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon pedig a nyár folyamán nagy sikerrel játszottuk a Bonnie és Clyde című genszterlegenda Brodway-musicalváltozatát – ecseteli az előző évad eseményeit István. 

Hetény és Vác 

Az ötödik évfolyam elmondása szerint már „csak“ a kassai szakmai gyakorlatról és a diplomamunkája megírásáról szól. A kassai színtársulat évadnyitója után kezdődtek a Légy jó mindhalálig olvasópróbái. Gyakran kell majd ingáznia Kaposvár, Budapest, Kassa és Hetény között.

– Az október 18-án Kassán színpadra kerülő Légy jó mindhaláligban Bagoly tanár urat alakítom. Bár ez egy kisebb szerep, kedvelem, és legalább ezzel párhuzamosan jóval távolabb egy másik darabot is próbálhatok. A hetényi Csavar Színházzal ugyanis egy nagyszabású, többszereplős produkciót készítünk. A Ponyva című előadás főszereplője is Szarvas József budapesti színművész lesz, akárcsak a kassai Leenane szépéé. Úgy tűnik, hogy a sors egyre gyakrabban terel minket egymás felé. A dunaszerdahelyi alvilágot bemutató darabban egy-egy színész több szerepet is játszhat, közülük én az egyik rosszfiú vagyok. Novemberben lesz a bemutatója.

Németh Róbert felvétele

Kérdésemre sajnálattal közölte, egyelőre nincs tudomása arról, hogy ebben az évadban a szülővárosában is játszana. Esetleg a Csavar Színházzal... A Thália ugyan készül nyugat-szlovákiai turnéra a Montmartre-i Ibolyával, de Komáromban azt sem mutatják be. Januárban szintén Kassán kezdődnek a Czajlik József igazgató által rendezendő Terror című előadás próbái. Abban vádlottként nagyobb szerepet kap István.

– Nagyon várom ezt az izgalmasnak ígérkező produkciót, amely időszerű témával rukkol elő. Arról szól, hogy egy terrirosta eltérít, majd egy futballstadion felé irányít egy utasokkal teli repülőgépet. A német vadászpilóta-alakulat a helyszínre küldi az egyik pilótáját. Neki kell eldöntenie, hogy lelője-e az utasokkal teli gépet, vagy engedje azt berepülni a nézőkkel teli stadionba. Végül lelövi a gépet, mégis a vádlottak padjára kerül, s kiderül, hogy helyesen cselekedett-e vagy sem. Vagyis a vitadarab végén a nézők szavazzák meg, hogy bűnös vagyok-e vagy sem.

István azt is elárulja, hogy a Váci Dunakanyar Színház egy ismert musical egyik szerepére hívta meg. Mivel még folynak az egyeztetések, erről nem kíván többet elmondani. Nyár elején pedig Csáky Pál megkérte, hogy ha az ideje engedi, eljátszhatná az egyik monodrámáját. Konkrétumokról egyelőre nem állapodtak meg. – Egy ideje Budapesten élek, de végre van jogosítványom, ezért könnyebben teszem meg az egyes települések közti távolságot. Azt az érdekes szerepet, ami még belefér az elég zsúfolt programomba, szívesen elvállalom – jegyezte meg. 

Kaszás Attila mint diplomatéma 

– Kaszás Attila felvidéki származású színészről készülök írni a diplomamunkámat. Egyik volt barátjával, Szarvas Józseffel sokat beszélgettem Attiláról, s ezalatt hangfelvételek is készültek. Szeptember végén találkozom a másik jó barátjával, Rudolf Péterrel, aki szintén örömmel fogadta a témaválasztásomat. Kettejük elbeszéléseiből kikerekedhet Attila szakmai munkássága és az is, hogy milyen ember volt. Mivel már sokan méltatták a munkásságát, nagy várakozás tölt el, hogyan vélekednek róla, az emberről a kortársai. Sajnos, Kaszás Attilát csak felvételeken láttam játszani, élőben már nem volt szerencsém. Személyesen az egyik Tompa Mihály-szavalóversenyen találkoztam vele, ahol zsűrizett. Sajnálom, hogy ilyen fiatalon távozott az élők sorából, hiszen még sok nagyszerű alakítást nyújthatott volna.   

Végül a Habinak becézett István arról is beszél, hogy a kassai szakmai gyakorlata és a diploma megszerzése után szívesen leszerződne a Tháliához, ha kapna egy ilyen ajánlatot.

– Szívesen mondanék igent, mert remekül érzem magam ennél a társulatnál. Mi tagadás, visszahúz a szívem a Felvidékre. Jobb érzés a szülőföldemen játszani, mint másutt, bár érdemes több helyen kipróbálni magunkat.         

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS