2021. október 24., 08:33

Jó volt magyarnak lenni Dercsikán - KÉPEKKEL

Október 23-án, hosszú idő után újra Csemadok-rendezvényt tartottak a csallóközi kisközségben. Az 1956-os forradalomra emlékeztek szóval és dallal. Sok résztvevőben talán fájó emlékek is felszakadtak.

1956-os ünnepség - Dercsika
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

A falu polgármestere, Fekete Gábor köszöntőjében azt emelte ki, hogy a mostani fiataloknak sem szabad megfeledkezni az emlékezésről még akkor sem, ha ma már elképzelniük is nehéz, mi ellen lázadtak fel 1956-ban Magyarországon. Nagy Veronika, a helyi Csemadok alapszervezet elnöke egy ötvenhatos résztvevő felkavaró emlékeit idézte fel azokról a vészterhes napokról.

Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke örömmel számolt be arról, hogy az utóbbi években 13 Csemadok-alapszervezet alakult újra, köztük a dercsikai is. Megemlítette azt is, remény van arra, hogy a felvidéki magyarok több mint hetven éve töretlenül működő, 53 ezer tagot számláló szervezte újra állami anyagi támogatáshoz jusson.

1956-os ünnepség - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
Nagy Veronika, Fekete Gábor és Sátor Zoltán

Az est fénypontjaként az ASZITA – Alistáli Színpadi Társulat zenés-lírai szerkesztett játékot mutatott be, mellyel felidézték a magyar történelem kiemelkedő eseményeit 1848. márciusától kezdődően napjainkig.

Prózával, verssel és dalokkal elevenedtek meg múltunk történelemformáló eseményei, amelyek bár fájó sebeket téphettek fel a lelkekben, a résztvevők szemébe olykor könnyet is csaltak, mégis azt sugallták, nem szabad feladni, sem a szabadságunkat, sem pedig a magyarságunkat.

1956-os ünnepség - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia

Hogy bátrak és erősek vagyunk, még ha meg is tépáztak bennünket a történelem viharai. A műsor és a hosszú taps után a jelenlévők elénekelték a Himnuszt és az állófogadáson még sokáig elbeszélgettek nemcsak az ünnepről, hanem arról is, hogy a kultúrára és a Csemadokra igenis szükség van még a legkisebb településen is, mert összehozza az embereket. 

1956-os ünnepség - Dercsika
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.