2021. március 29., 17:57

Jó hírek Borsiból: a kastély már készen áll az átadásra

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány idén is kitüntette azokat, akik kimagasló munkát végeztek a közművelődés terén. A kitüntetettek között szerepel a 2020 szeptemberében váratlanul elhunyt Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás volt elnöke is.

Galéria
+2 kép a galériában
A II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás nevében ők koszorúztak

Laczkó Lajos sokat tett a nagyságos fejedelem emlékének ápolásáért, továbbá  közössége közművelődési és hagyományőrző eseményeit is szervezte. Úttörője volt a határ menti együttműködéseknek, hozzájárult ahhoz, hogy Borsi igazi Rákóczi-zarándokhellyé váljék.

A Társulás Rákóczi-kultuszt ápoló tevékenységét a Felső Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a „Felső Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel” ismerte el, Laczkó Lajosnak pedig a “Posztumusz az Egyetemes Kultúra Lovagja” címet adományozta.

Idén a koronavírus-járvány miatt a XXV. Magyar Kultúra Napja Gálát nem januárban, hanem előreláthatólag május 21-én tartják majd meg a Stefánia Palotában, ahol Laczkó Lajos elismerését fia veszi át.

A Teleki Alapítvány gondozásában megújult borsi kastély már készen áll az átadásra. Eredetileg ezen a hétvégén, március 27-én, II. Rákóczi Ferenc 345. születésnapján került volna rá sor, ám a pandémia miatt azt is el kellett napolni, várhatóan júniusra. Ezért Borsi község önkormányzata, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás, valamint az ugyancsak II. Rákóczi Ferenc nevét viselő helyi sportklub tagjai vasárnap szűk körben emlékeztek meg a fejedelem születésnapjáról, a kastély bejárata előtt álló szobránál pedig elhelyezték az emlékezés virágait.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.