2022. január 27., 18:35

Jó hír a Pozsony megyében lakóknak: Februárban is ingyenes lesz a regionális buszközlekedés

Februárban is ingyenes lesz a regionális autóbusz-közlekedés Pozsony megyében - jelentette be a Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK). A megye január óta kompenzálja a buszjáratok kiesését, a fennakadást az új fuvarozó, az Arriva érkezése okozta.

Arriva - autóbusz
Fotó: TASR

Ingyenes lesz az utazás az Arriva összes olyan buszjáratán, amelyek a Pozsony megyei integrált közlekedési rendszerben (IDS BK) közlekednek.

Ingyen utazhatnak azok, akiknek bérletük van, és azok is, akik egyébként jegyet vásárolnának"

- mondta a TASR hírügynökségnek Michal Feik, a megyei hivatal kommunikációs osztályának igazgatója.

Az intézkedés csak az Arriva cég autóbuszjárataira vonatkozik. Az összes többi fuvarozó járataira - a pozsonyi városi tömegközlekedésre  és a vonatokra - jegyet kell váltaniuk az utasoknak.

A regionális autóbusz-közlekedés egész januárban ingyenes volt. Ezzel kompenzálta a megye azt az Arriva járatkieséseit.

A megye tájékoztatása szerint az ingyenes utazás költségeit annak a bírságnak az összegéből fizetik ki, amelyet a társaságra kiszabtak amiatt, hogy 2021 novemberi belépése óta nem volt képes elegendő járatot közlekedtetni.

„Minden egyes nap után, amikor a fuvarozó nem közlekedtette a járatok legalább 95 százalékát, napi 30 ezer eurós kötbért szab ki a megye a szolgáltatóra. Egy hónapra ez az összeg 930 ezer euró. Ebben az összegben benne lesz a januári bevételkiesés is, amely az ingyenes utaztatás miatt keletkezik"

 - nyilatkozta Juraj Droba, Pozsony megye elnöke 2021 decemberében.

Az Arriva 2021. november közepe óta működteti a helyközi járatokat Pozsonyi megyében, a sofőrhiány miatt azonban kezdettől fogva gondok voltak. Ez számos fennakadást okozott, különösen Bazin  és Szenc  környékén. A fuvarozó közölte, hogy megoldja a problémát, és a helyzet javul. Január elején bejelentették, hogy 30 új járművezetőt alkalmaznak, és január 10-től több mint 90 százalékban működni fog a szolgáltatás a régióban. A fuvarozó reméli, hogy március végére 100 százalékban megoldódik a sofőrhiány.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.