2021. június 10., 10:25

Jó hír: a Komáromi járásnak nagy esélye van a Covid-automata szerinti zöld besorolásra

Az egyre javuló járványhelyzetben 10-re csökkent az aktív Covid-19 esetek száma a Komáromi járásban. Ha a lakosság tömeges vakcinációja és a meleg nyárias időjárás továbbra is kedvez a koronavírus-fertőzés visszaszorításának, akkor június 21-től a jelenlegi sárga helyett a legjobbnak számító zöld besorolásba kerülhet a járás.

A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal kétnyelvű táblája
A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal kétnyelvű táblája
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Június 10-én a Komáromi járásban már csak 10 aktív Covid-esetet tartunk nyilván. Közülük 3 nő és 7 férfi, akiknek az életkora 23-73 év között van, s a pozitivitás 3 személynél PCR, 7 főnél pedig antigén teszttel volt kimutatva. A helyi kórházban mindössze 1 Covid-fertőzött pácienst kezelnek, és szerencsére, ő sem szorul gépi lélegeztetésre. Ez idő tájt az is örvendetes, hogy egyetlen tömeges fertőzést sem jelentettek nekünk a szociális és oktatási intézményekből, vagy a vállalatoktól, hivatalokból

– tájékoztatta portálunkat Mgr. Helena Uríčková, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (TKH – RÚVZ) igazgató-helyettese.

A Komáromi TKH Kis ér sor felőli bejárata
A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal Kis ér sor felőli bejárata
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is megtudtuk, hogy

a hivatal munkatársai által az üzletekben, vendéglőkben, szolgáltatásoknál... továbbra is végzett váratlan ellenőrzések során a közelmúltban egyetlen alkalommal sem kellett pénzbírságot kiszabniuk, mert mindenütt rendben találták a járványügyi intézkedések betartását.

Tehát a különféle létesítményekre vonatkozó szabályok enyhítése nem járt együtt a közfegyelem romlásával és a tulajdonosok nemtörődömségével.

Miután az egészségügyi tárca bejelentette, hogy a Covid-19 védőoltást igénylő lakosok számának növekedése és a pozitív esetek számának folyamatos csökkenése a tesztelőpontok számának csökkentését vonja maga után, a TKH által végzett mintavétel folytatásáról is érdeklődtünk.

Hivatalunk május 17. óta már nem kapcsolódik be az antigénes tesztelésbe, a PCR mintavételt azonban heti három alkalommal, vagyis hétfőn, kedden és csütörtökön 8-10 óra között végezzük. Egy-egy napon főt 60 tesztelünk, tehát e téren a kapacitásunk az igényekhez igazodva, a korábbi felére csökkent

 – hangzott a járványügyi szakember válasza.

A hivatal munkatársai a törletminták értékelése közben
A hivatal munkatársai a törletminták korábbi értékelése közben
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Komáromi járásnak milyen esélye van a jelenlegi sárgából a zöld sávba történő átsorolába, Uríčková a következőket felelte:

A Covid-automata szerinti zöld besorolás engedélyeztetéséhez azt a feltételt kell teljesíteni, hogy 7 napon át állandóan 0-10 közti esetszámot tartsunk nyilván. A feletteseinknek június 7-én jeleztük, hogy a járásunkban már teljesült ez a feltétel. Ahhoz azonban, hogy a besorolás megtörténjen, még 1 hétig ugyanilyen jó eredményt kell felmutatnunk. Tehát ha a helyi járványhelyzet továbbra sem romlik, akkor a Komáromi járás június 21-től már zöld járásként lesz nyilvántartva.

Persze, az elővigyázatosságunk ezentúl, így a nyaralások során is alapvető fontosságú, nehogy ősszel visszaeséssel szembesüljünk...!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.