2023. március 25., 12:27

Jézus és az apostolok

Ez volt a márciusi, nagyböjti előadás témája, amely Regnum Marianum Akadémia és a Szőgyéni Szépkorúak Klubja szervezésében valósult meg Szőgyénben, a galéria és könyvtár előadótermében.

rma-1-bokor.jpg
Fotó: Bokor Klára

Bevezetőjében Karol Krško, a nyugdíjas klub elnöke az akadémia mottóját, II. János Pál pápa apostoli buzdítását idézte:

„Ma egyre sürgetőbb a világi Krisztus-hívők elméleti képzése, nemcsak a természetes igény miatt, hogy hitüket egyre jobban elmélyíthessék, hanem amiatt is, hogy számot tudjanak adni a bennük lévő reményről a világ – s annak súlyos és bonyolult problémái – színe előtt. Ezért elengedhetetlen a rendszeres katekézis, melynek fokozatokban kell alkalmazkodnia az életkorhoz, a különböző életállapotokhoz, és a kultúra keresztény művelése, mintegy feleletként az örök kérdésekre, amelyek az embert és a mai társadalmat nyugtalanítják.”

Karol Krško, a Szőgyéni Szépkorúak Klub elnöke és Farkas Zsolt esperesplébános, előadó
Karol Krško, a Szőgyéni Szépkorúak Klub elnöke és Farkas Zsolt esperesplébános, előadó
Fotó:  Bokor Klára

A téma előadója Dr. Farkas Zsolt szőgyéni esperesplébános, az akadémia mindenkori szervezője volt.

Nagyon fontos, hogy az ember tudja magát művelni, hogy életünk jó példája mellett tudással is felvértezzük magunkat keresztény hitünk terén”

– hangsúlyozta előadása elején Zsolt atya.

Elmondta, fontos tudni, hogy Jézus mindenkit hív a követésére. Példa erre az apostolok meghívása, hiszen azok maguk is esendő emberek voltak, mint ahogy azt a Biblia számtalan esetben feljegyzi róluk. Az apostolok Jézus életének szemtanúi is. Mivel a közel-keleti népek fontos száma volt a tizenkettő, így az apostolok száma is tizenkettő. Zsolt atya felsorolta az apostolokat (apostolos-küldött), kitért életükre, haláluk módjára, szólt attribútumaikról, felsorolta apostoli útjaikat, s rácsodálkozhattunk, hogy már akkor milyen messzire jutottak el a világban. Életük, megpróbáltatásaik, bukásaik, kitartásuk, hűségük példa a ma emberének is.

Az előadó a résztvevők figyelmébe ajánlotta Benedek pápa Az Egyház apostoli arca című könyvét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.