2021. május 17., 18:48

Jelentős támogatásokról, mobil oltóegységek és megyei TDM megalakulásáról is döntöttek ma Nyitrán

A Nyitra Megyei Önkormányzat május 17-én tartotta a 29. rendes ülését, amelyen a déli magyarlakta térséget is érintő több jelentős döntés született – tájékoztatta a Ma7-et Farkas Iván, Nyitra megye MKP-s frakcióvezetője.

A Nyitrai Megyei Hivatal épülete
Fotó: Facebook
A Nyitrai Megyei Hivatal épülete

„Elfogadtuk Nyitra megye 2020-ra vonatkozó zárszámadását. Örömmel teszem közzé, hogy bár a pandémia miatt többféle járulékos kiadással párosuló, nagyon nehéz év van mögöttünk, mégis bő 4 millió eurós többlettel zártuk az évet“ – tudatta a jó hírt Farkas Iván.

Majd arról számolt be, hogy 2 mobil oltóegység létrehozását is jóváhagyták: „Az egyiket a lévai Agel-kórház, a másikat pedig a gútai MEDCHIR Kft. fogja üzemeltetni 5-10 napon belül, miután Belica megyeelnök aláírta a vonatkozó határozatot. Azon települések polgármesterei, amelyekben az idősek igényelnék ezt a szolgáltatást, azt jelezzék az új oltóegységeknek!“.

A továbbiakban elmondta: csupán 2 kérvényt kaptak teljesen új vagy bizonyos kihagyás után újonnan megnyíló orvosi rendelők támogatása kapcsán.

„Az egyik kérvényező nem teljesítette a megszabott kritériumokat, a másik pedig egy fogászati rendelőt akar nyitni Érsekújvárban, ám az egészségügyi bizottság annak a megyei támogatását sem javasolta, mert a városban már 25 fogászati rendelő van. Ezzel kapcsolatban a megyei tanács három héttel ezelőtt elfogadta a javaslatomat, miszerint a megyei hivatalunk az állami tisztiorvossal közösen készítsen el egy térképet a megyénkben létező fehér foltokról, vagyis azokról a településekről, ahol az addigi orvosok nyugdíjazása vagy más ok miatt nem működnek körzeti és gyermekorvosi, valamint fogászati és/vagy nőgyógyászati rendelők. A továbbiakban pedig meg kell hirdetni, hogy csak ezeken a helyeken létesülő rendelők működtetéséhez igényelhető a legfeljebb 40 ezer eurós támogatás“ – fejtette ki a frakcióvezető.

Érdekességként azt is megemlítette, hogy Nyitra az Európai Unió által egy-egy évre odaítélt Európa Kulturális Fővárosa 2026-os címre szeretne pályázni, ezért a vonatkozó előkészületekre a megyei képviselők 67 ezer eurót hagytak jóvá.

Egy további mai megyei döntéssel létrejön a Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM): „Abba Nyitra megyén kívül belép a Dunamente, a Nyitra és környéke, valamint a Bars és a Párkány TDM. Miután a regionális TDM-ek észrevételeit megvitattuk, azt is jóváhagytuk, hogy valamennyi félnek 1 szavazati joga lesz, a megyei TDM igazgatóját pedig a hamarosan kiírandó pályázat útján keressük“.

Farkas Iván képviselőtársaival a megyei testületi ülésen
Fotó:  Facebook
Farkas Iván képviselőtársaival a megyei testületi ülésen

A hétfői ülésen az idei megyei költségvetés újabb módosítását is megszavazták, aminek köszönhetően több projekt jelentős támogatásban részesül. Így például jóváhagyták a helembai Ipoly-híd megépítéséhez szükséges 470 ezer eurós önrészt, továbbá 370 ezer eurót a párkányi gimnázium elektromos hálózatának teljeskörű felújításához, 215 ezer eurót a párkányi vegyes tannyelvű szakközépiskola egyik pavilonjának hőszigetelésére és nyílászáróinak cseréjére, 20 ezer eurót a Karvai Szakközépiskola szociális helyiségeinek a felújítására, 126 ezer eurót az ógyallai SOS szociális intézmény új szárnyának az üzemeltetésére, 15 ezer eurót a lelédi Ipoly idősotthon korszerűsítésére és 46 ezer eurót a kovácspataki Duna szociális intézmény felújítására.

Farkas Iván a mai tanácskozásuk legfontosabb napirendi pontjaként említette a kiemelt, I. osztályú utak, vasutak és főleg autópályák helyzetének megvitatását. Már tavaly ősszel is javasolta, hogy e témakörrel mélyrehatóan foglalkozzanak egy speciális ülésen. Erre az előző megyei tanácsülés után a mai testületi ülésen is sor került. A téma időszerűségét az is adta, hogy a kormány múlt heti ülésén döntött a közutak 2030-ig előirányzott fejlesztéséről.

„Sajnálatos, hogy a déli térségek ilyen vonatkozásban nagyon hátul kullognak. Például egyetlen kilométernyi autópálya sem szeli át Nyitra és Besztercebánya megyét. A gyorsforgalmi utak legrövidebb szakaszai találhatók Nyitra és Kassa megyében. Nyitra város az egyetlen olyan megyeszékhely, amelynek nincs villamosított vasútvonala, s nincs összekötve Pozsonnyal. E kormánydöntés alapján 2025-ig semmiféle építkezés nem kezdődhet el, csak a már korábban elkezdettek folytatódhatnak. Továbbá Dél-Szlovákiában 3 város, Vágsellye, Léva és Ipolyság elkerülőútjának építését több évre elhalasztották. Mindez nagyon riasztó, akárcsak a következő számok is: idén állami költségvetésből és uniós forrásokból Eperjes megyének 158 millió, Zsolna megyének 130 millió, Nagyszombat megyének 98 ezer, Nyitra megyének pedig csak 30 ezer eurót szánnak. Ezek borzasztó aránytalanságok, amelyek a téma alapos megvitatását és a további lépéseinket is indokolják. Belica megyefőnök részvételével alakult egy ad-hoc bizottság, amelynek én is a tagja lettem, s a közeljövőben minderről, így az általunk javasolt változtatásokról is tárgyalni akarunk Doležal építési és közlekedésügyi tárcavezetővel” – mondta el végül.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!