cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 15., 12:44

Jelentős fejlesztések a dunaszerdahelyi kulturális élet központjában

A koronavírus időszaka a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központot is érintette, hiszen el kellett halasztani akkoriban az összes kulturális rendezvényt. Takács Tímea éppen ebben az időszakban lett a művelődési központ igazgatója – mint elmondta, nem csupán a járványhelyzettel kellett felvenniük a „küzdelmet”, de magával az „örökséggel” is, hiszen egy elavult épületet, öreg technikával felszerelt művelődési központot kellett modernizálniuk.

dunaszerdahelyi VMK
Fotó: dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila

„A Covid–19 világjárvány nagyon nehéz helyzetbe kényszerítette a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központot is. Az egyre rosszabb anyagi helyzet ellenére a járvány idején az épületen belül 7 új helyiséget alakítottunk ki, valamint felújítottunk több próbatermet. Amikor átvettem az épületet, lomtalanítanunk is kellett – 15 nagyméretű konténerrel likvidáltuk a sok évtized alatt felhalmozódott, már nem használható, meghibásodott eszközöket és minden egyéb felesleges dolgot, szemetet” – mondta.

A világjárvány valóban nehéz helyzetbe kényszerítette az intézményt, hiszen 2020. márciusának derekán már leálltak a próbák, a betervezett bérletes, színházi előadások, a koncertek, a gyerekprogramok és egyéb rendezvények.

Ekkor intézményvezetőként előre indult: elhatározták, bármilyen rossz helyzetbe is kerültek, a munka nem állhat le. Ezért belekezdett a pályázati koncepciójában előterjesztett fejlesztések megvalósításába. A magyarországi pályázaton való sikeres részvétel nagyban hozzájárult e tervei megvalósításához, de a kollégák is támogattak mindenben.

„A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ fény-, és hangtechnikai felszereltsége nagyon elavult volt, még az 1980/90-es évek maradványaként. A rendezvények alatt a színpadi fényeket az első emeleten kialakított kabinból irányította a fénytechnikus, miután manuálisan külön-külön beállította a színpadon a lámpákat. A hangtechnika jelenleg is siralmas állapotban van. A felszerelést az eszközöket (hangpult, mikrofon, állvány, keverőpult, erősítők, hangfalak, lejátszók…) külsős cég biztosítja, annak függvényében, hogy a színházi előadások, az egyes rendezvények, milyen hangtechnikát igényelnek. A pályázati támogatás lehetővé tette, hogy a színházteremben kialakítsuk az egységes hang-, és fénytechnika működtetésének a rendszerét, ami lehetővé teszi egy központi helyről való technikai irányítást, ami a 21. században már elengedhetetlen feltétel a minőségbiztosításnál.  

A támogatási összegből beltéri fénytechnikai keverőpult monitorral, robotlámpák, feszültségszabályozók megvásárlására került sor. A megfelelő eszközpark birtokában, valamint a professzionális hangtechnikai és fénytechnikai elemek döntően hozzájárulnak a rendezvények sikeres lebonyolításához, a nézőszám növekedéséhez, a minőségfejlesztéshez, az innovatív programok, rendezvények bevezetésére”
 – mondta el Takács Tímea. 

A digitális zongoraszett megvétele is lehetőséget ad kisebb, kamarajellegű koncertek lebonyolítására az új kamarateremben. A művelődési központ az elkövetkezendő években szeretné fokozatosan tovább bővíteni technikai eszköztárát.

dunaszerdahelyi VMK
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila
A további pályázati összegek pedig lehetővé tették a nyári programjainknak a megvalósítását, így tíz (bevétel nélküli) koncertet és egy (bevételes) szabadtéri színházi előadást tudtunk megvalósítani, a közönség és a mi nagy örömünkre, amelyet hagyományteremtő szándékkal indítottunk útjára. Annak ellenére, hogy a központ alap feladatkörét csak a tavaszi és a nyári hónapokban tudtuk ellátni, sikeres évet tudhatunk magunk mögött.”

Takács Tímea számára a legfontosabb, hogy a „kollektívából” igazi csapat lett. Elmondta azt is, mindez a városi önkormányzat hozzájárulása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Dunaszerdahely városa ugyanis segítette a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ fejlesztéseit, és rendszeresen biztosítja az anyagi támogatást, ami az elmúlt nehéz időszakban az egyetlen, rendszeres anyagi bevétele volt az intézmények. Bár a művelődési központ mint önálló költségvetési szerv működik, vagyis magának kell kigazdálkodnia a fenntartásához szükséges további összeget, ám azt csak részben tudták teljesíteni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.