2019. augusztus 8., 12:22

Jelentős adomány gyűlt össze a kárpátaljai elfelejtett gyerekek számára

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk a kárpátalji elfelejtett gyerekekkel és a számukra szervezett adománygyűjtéssel. Ottmár Csintalan Katalin, a nógrádi és gömöri régió koordinátora most a gyűjtés eredményeiről számolt be.

adomany2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Ottmár Csintalan Katalin

„A régióban május elején indult és július 20-án zárult a gyűjtés. Minden adományt külön kategorizálva dobozoltam, megkönnyítve ezáltal a kárpátaljai segítők dolgát. Nem gondoltam volna, hogy nem egész két hónap alatt ennyi minden gyűlik össze." – mondta el lapunknak a szervező.

Bebizonyosodott számomra, hogy az emberekből nem halt ki a segítőkészség, és egy nemes ügy érdekében képesek beizzítani a parázsló tüzet.

Az adományokat környékünkön öt gyűjtőponton lehetett személyesen leadni: Ragyolcon Ottmár Csintalan Katalinnál, Füleken Kuzma Grétánál és Mihály Katalinnál, Várgedén Kalicsiak Csintalan Erikánál és Gömöralmágyban Majoros Máriánál.

Fotó:  Ottmár Csintalan Katalin

A segítség nemcsak a környékbeliektől, hanem Érsekújvárról és környékéről is érkezett. “Kedves ismerősöm, barátnőm, Csörgő Ildikó szólította meg az ott élő segíteni szándékozó embereket, és az összegyűlt adományokat eljuttatták hozzám. Nagyjából 200 csomag pelenka, 4 hatalmas doboz nedves popsitörlő, 3 nagy doboz baba bio mosószer és öblítő, 2 hatalmas nagy doboz cumisüveg, babakád és bele a fürdőlap, 8 nagy doboz interaktív játék, 3 nagy doboz hálózsák, és sok-sok doboz popsikrém, tabletta, vitamin, hőmérő, tisztálkodási szerek, cumi, rágóka, bébiételek, játékok, ruha, cipő és sok egyéb gyűlt össze”- sorolta.

Az adományokat, szintén jóindulatú emberek segítségével, július 29-én szállították Ercsibe. A tárgyi dolgokon kívül 320 000 forintot utaltak a KRISZ (Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet) számlaszámára, amit a munkácsi és nagyszőlősi kórház elfelejtett gyermekei számára működtetnek. Ebből a pénzből és a többi anyagi adományból fedezik az önkéntesek “bérét” és vásárolják a fogyó, hiányzó termékeket.

A tárgybeli gyűjtés nálam egyelőre lezárult, de az anyagi támogatásra továbbra is számítunk.

A Krisz forint alapú számlaszámára továbbra is várják az adományokat: 11744003-21446562, IBAN: HU98 1174 4003 2144 6562 0000 0000. A megjegyzsében kérik feltüntetni, "elfelejtve".

A jóindulatú embereknek hála boldog, nyugodt hátteret tudtunk kialakítani a gyermekek számára - hacsak egy rövid időre is

- zárta szavait Ottmár Csintalan Katalin.

Fotó:  Ottmár Csintalan Katalin

Megkérdeztük az anyukákat is, mi motiválta őket a segítségnyújtásra?

Márton Mária: "Szeretek segíteni másokon és a gyerekeket is nagyon szeretem. Szomorú, hogy a szeretetet nélkülözve kell élniük. Ha ezek a kis árvák közelebb lennének, biztos bejárnék hozzájuk dajkaként, de így csak anyagi segítséget tudtam adni, bár az is több a semminél. Örülök, hogy segíthettem!"

Gál Mészáros Réka: "Bár sajnos nagyon kevés, amit adhattam, de látom mit jelent a saját 10 hónapos kisfiam számára egy-egy színes játék. Tudom milyen a hasfájás vagy, ha jön a fogacska, milyen kincs egy jó gyógyszer a fájdalom és láz ellen... Az első nap, amikor olvastam a kis elfelejtettekről, akaratlanul is a sajátomat láttam magam előtt tehetetlenül, magára hagyva... Elkapott a bőgés és szorosan magamhoz öleltem."

Csörgő Ildikó: "Miután végigkönnyezve sikerült megnéznem a videót, rögtön tudtam, hogy segíteni szeretnék. A szívem megszakadt a kicsikért, és azt kívántam, bárcsak szeretetet tudnék nekik adni. De mivel a távolság ezt nagyjából lehetetlenné teszi, így arra az elhatározásra jutottam, hogy újabb gyűjtéssel segítek."

Tóth Enikő: "Miután megnéztem az elfelejtett gyerekekről szóló videót, hetekig nem tudtam magam túltenni rajta. Belegondoltam, mi lenne az én gyerekemmel ott, mikor tudom mennyi törődést és szeretetet igényel. Ezeknek a gyerekeknek nincs ilyen az életükben. Nem tudják mi az anyai szeretet. Ebbe belegondolva szerettem volna segíteni."

Ercsiből augusztus végén indulnak a csomagok Kárpátaljára, ahol Sipos József lelkész várja őket, és intézi szétosztásukat. További információt az „elfelejtettek adománygyűjtés” Facebook oldalon kaphatnak a segíteni vágyók.

adomany2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.