2023. augusztus 8., 11:08

Jelentkezzen az ipolyviski régészeti táborba!

A lekéri Dudich Ferenc polgári társulás Ipolyvisk község önkormányzatával összefogva napközi régészeti tábort szervez. A 2023. augusztus 21-e és 25-e között megvalósuló rendezvény Bali Henrietta régész szakfelügyelete alatt az egykori helyi földvárnál zajlik majd.

tábor
a tábor felhívása
Fotó: Juhász Gábor

Ezt megelőzően itt zajlott az Orosz Örs vezette Sine Metu Polgári Társulás Árpádok nyomában elnevezésű kutatási projektjének egyik szakasza.

Az ásatás során – szintén Bali Henrietta felügyelete alatt – három szondát nyitottak meg. A Mahér nevű domb elején található a középkori rész, a kálvária területén levő szondából bronzkori leletek kerültek elő, de minden bizonnyal kőkorszaki eszközök is megbújnak itt”

– fogalmazta meg kérdésünkre Juhász Gábor helytörténész, aki táborvezetőként tevékenykedik majd a helyszínen. Mint mondta, klasszikus ásatás keretei között fejeznék be a bronzkori szonda feltárását, adott esetben azonban új szonda nyitása is szóba kerülhet:

Az érdeklődőket megismertetjük az egyes történelmi korszakok sajátosságaival, s szót ejtünk a régió őstörténetéről is, valamint természetesen arról, hogy Ipolyvisken eddig milyen leletanyag került elő. Ez egy több ezer éven keresztül aktívan használt lelőhely, egészen a 15. századig. Nagyon izgalmas; lényegében egy időutazás. Akit érdekel a történelem, ezen a helyen rengeteget tud tanulni, s biztosan életre szóló élményeket szerez.”

A helytörténész arról is szólt, hogy a helyi önkormányzat és a lévai Barsi Múzeum egy pályázatot nyújt be, hogy az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretei között több éves kutatásra és fejlesztésre szerezhessenek anyagi forrást. A tervek szerint a lelőhelyet egy archeoparkká alakítanák át.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.