2022. január 10., 20:44

Jeges fürdőzéssel erősítik az immunrendszert a Losonci járásban

A Losonc melletti Ladói víztározóban többen is rendszeresen megmártóznak a dermesztően hideg vízben, hogy ezzel is erősítsék szervezetük ellenállóképességét. A Jeges medvék csapata majd egy évtizede hódol ennek a szenvedélynek egész évben. Elsődleges céljuk az egészségmegőrzés.

jeges fürdőzők
Fotó: Nagy Andrea

A csapathoz az évek alatt számos környékbeli csatlakozott, számuk egyre csak növekedett. Heti rendszerességgel járnak mártózni, évente egyszer pedig a jeges Dunában is úsznak egyet.

Adrian Koska, alapító azt mondja, a jeges fürdőzést főként az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt csinálják, erősítik az immunrendszert.

„Különféle betegségeket lehet gyógyítani vele, mint például a magas vérnyomást, ízületi problémákat, gyulladásokat a testben. Számos előnye van és az ember jobban érzi magát utána, jobb lesz a kedve is”- mondta.

Jeges főrdőzők
Fotó:  Nagy Andrea

A fürdőzést komoly felkészülés előzi meg. Először langyos, majd hideg zuhannyal érdemes kezdeni, ezt követően jöhet a merülés. Kezdetben csak pár másodpercre, ezután lehet folyamatosan növelni a vízben töltött időt. Ahhoz, hogy a testre gyakorolt jótékony hatásait megtapasztaljuk, legalább 3-5 évig kell jeges fürdőzni.

Amióta rendszeresen merülök, azóta az immunrendszerem erősebb lett. Ez azt jelenti, hogy ha meg is betegszem, akkor 2-3 nap alatt átmegy rajtam. Iszok gyógyteát, és nem gyűr le a betegség”

– avat be Gonda Róbert, hozzátéve: akik rendszeresen jeges fürdőznek, nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, hiszen csökkenthető vele a stressz.

A sportolóknak kifejezetten ajánlott, mivel egy erősítő edzés után regenerálja a testet és megelőzhető az izomláz. A jeges fürdőzést legfőképp makkegészséges embereknek javasolják. Szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek, valamint tüdő-, máj- és veseelégtelenségben szenvedőknek nem tanácsolják.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!