2018. november 28., 14:07

Javában tart a pálinkafőzési szezon

Rekord mennyiségű gyümölcs termett az idén, legálabbis az ország egyes régióiban. A kevés csapadék ellenére az alma, körte és szilva bőségesen termett a gömöri régióban, ahol a téli hónapokban lendül fel igazán a pálinkafőzés.

Pálinkafőzés Gömör
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

Jóllehet Gömörben ma is tartja magát a mondás, hogy pálinkát mindenből lehet főzni,  a gyakorlat azonban ma már azt mutatja, hogy a fogyasztói szokások lassan jó irányt vesznek és a mennyiség helyett egyre többen a minőséget helyezik előtérbe. Tornalján öt évvel ezelőtt nyitotta  meg Dusza István saját pálinkafőzdéjét az egykori Spanyol gróf által lakott kúriában, ahol egy fiatal pálinkafőző-mester ügyel a párlatok minőségére. 

"Ebben az évben az előző évekhez képest rekord mennyiségű gyümölcs termett Gömörben, sokan kihasználják ezt, sőt főzettek már olyanok is, akik még életükben nem főztek. Van egy 200 literes Holstein üstünk, utána pedig egy 400 literes, az Magyarországról, duplafalúak, azaz gőzzel fűtöttek a kazán az különálló helységben van, pellettel fűtött, számítógépes vezérléssel van működtetve, úgyhogy a hűtés az automata, a többi munkálatokat az előpárlatot és utópárlatot pedig én veszem el" - tudjuk meg a tornaljai Potrecz László, pálinkafőző-mestertől.

Már nem viszik határon túlra

Néhány évvel ezelőtt, főleg a határ menti régiókból többen a szomszédos Magyarországon főzettek, - legfőképpen a kedvező ár miatt -, azonban ma már elhanyagolható, szinte a minimálisra csökkent azok száma, akik az ottani főzdei szolgáltatásokat veszik igénybe. 

Fotó:  Majoros Jácint

"Tudomásom szerint most már nem érdemes, mert mindkét államban ki vannak egyenlítve az adók, úgyhogy én szerintem már nem érdemes most per pillanat elmenni Magyarországra főzetni, na meg hogyha át is megy az ember, akkor rizikózik, hogy elfogják venni tőle a kifőzött pálinkát" - mondja el kérdésünkre Dusza István, pálinkafőzde tulajdonos.

Szabó Zoltán, kövecsesi kerttulajdonos évek óta a tornaljai főzdébe hordja a cefrét. Elmondása szerint ez annak köszönhető elsősorban, hogy itt nagy gondot fordítanak a minőségi ital előállítására, tisztaságára és higiéniájára. 

"Az idén tényleg több gyümölcs volt, szilva van nekem, birsalma almával keverve. Rendszeresen járok ide főzni, mert meg vagyok elégedve a főzdével, mert elég jól főznek és az árban is megfelel."

Törvényi keretek

A hatályos jogszabályok szerint magáncélra háztartásonként legfeljebb 43 liter 100 százalékos alkoholt lehet kifőzetni egy termelési szezonban. A szeszgyártyásról és értékesítésről szóló törvény ezévi módosításának köszönhetően a lakosság saját gyümölcsből, saját felhasználásra már legálisan főzhet pálinkát. Be kell viszont tartani a törvény által meghatározott feltételeket, egyéb esetben ugyanis szankciók fenyegetnek.

Pálinkafőzés Gömör
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.