2020. március 19., 12:54

Járványügyi intézkedések a Lévai járás szociális intézményeiben

A koronavírus-járvány terjedése a különböző szociális otthonok, valamint az ápolást, gondozást biztosító intézetek mindennapjait is jelentős mértékben befolyásolja. Nincs ez másként a zselízi, a farnadi és az ipolyszakállosi szociális intézményekben sem.

Médialapozó
Fotó: www.perlazss.sk
a Perla szociális intézmény

A huszonöt alkalmazottal működő zselízi Perla szociális intézményben mentálisan sérültekkel foglalkoznak. A speciális intézetnek jelenleg harmincöt lakója van, közülük tizennyolcan 60 évnél idősebbek.

Folyamatosan kapjuk az információkat a fenntartónktól, a Nyitra megyei önkormányzattól. Ennek megfelelően kidolgoztuk a megelőző intézkedéseket tartalmazó dokumentumot és a válságtervet, ahogy természetesen megalakítottuk a nyolctagú válságstábunkat is. Állandóan figyeljük a lakóink és az alkalmazottaink egészségi állapotát”

– árulta el az intézmény vezetője, Holop Zoltán.

Első korlátozó intézkedésükként megtiltották az intézmény látogatását, majd az áruszállítást és -ellátást illetően is szigorításokat hoztak. Az igazgató elmondása szerint a lakóik több vitamint kapnak, s a kekszek és az édességek helyett a gyümölcsöket és a zöldségeket részesítik előnyben.

Intézményünk lakói számára kizárólag az udvarunkon biztosítjuk a kintlétet, így a városi séták elmaradnak, de arra is próbálunk figyelni, hogy a kliensek minél kevesebbet érintkezzenek egymással. Az ebédkiosztás módján is módosítottunk az alkalmazottaink számára, így ebédkor nem tízen-tizenöten ülünk az asztalnál, ahogy az eddig lenni szokott, hanem csak kettesével, hármasával”

– tette hozzá Holop Zoltán hangsúlyozva, hogy a karantén esetleges bevezetésére is fel vannak készülve.

A negyven kliensnek otthont adó farnadi Mosoly idősotthonban is szigorúan betartják a rendelkezéseket, amint arról az intézmény vezetője, Takács Katalin is nyilatkozott:

Odafigyelünk a fertőtlenítésre, a személyzet az üzletbe is kesztyűt és szájmaszkot viselve megy. A kliensek többnyire a szobán tartózkodnak, keresztrejtvényt fejtenek, tévét néznek, kézimunkáznak, néhányan pedig a foglalkoztatókkal közösen szájmaszkokat varrnak. Esetenként kisétálnak az intézmény épülete elé, messzebbre nem.”

Mint az igazgató asszony elmondta, a tizenkilenc alkalmazottal működő intézet nem minden lakója látja át a fennálló helyzet komolyságát, hiszen több demens és pszichiátriai kezelés alatt álló kliensről van szó.

A 2015 végén megalapított ipolyszakállosi Szent Ambrus Idősek Otthonában, ahol jelenleg tizenheten élnek, szintén betartják az óvintézkedéseket.

Az étkezéseknél próbáljuk elkülöníteni a lakóinkat, odafigyelve arra, hogy legalább két méteres távolság legyen köztük. Természetesen odafigyelünk a kézmosásra, a lakók vitaminellátására, de a fertőtlenítést is rendszeresen végezzük. A gyógyszereket elektronikus úton szerezzük be a szakorvosoktól”

– nyilatkozta portálunknak az intézmény vezetője, Németh Éva.

A nevezett szociális intézmények szívesen vesznek minden, védőfelszerelésekre, szájmaszkokra vonatkozó felajánlást, legyenek azok akár házi készítésűek is.
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.