Járványhelyzet és vízmustra a Komáromi járásban

2021. július 1., 11:59
Nagy Miskó Ildikó

A nyári családi szabadságidény kezdetén utánajártunk két fontos kérdésnek. Arra kerestük a választ, hogy a zöld besorolású Komáromi járásban akad-e még aktív Covid-19-eset, illetve a régió természetes vizei közül melyek alkalmasak fürdőzésre.

A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal kétnyelvű információs táblája
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal kétnyelvű információs táblája
Június végén a Komáromi járásban már csak 2 aktív Covid-19-esetet tartunk nyilván, vagyis nemenként egyet, akiknek az életkora 12 és 33 év között van. Mindkét eset antigénes teszttel volt kimutatva. A helyi kórházban jelenleg egyetlen Covid-fertőzött pácienst sem kezelnek. Ugyancsak örvendetes hír, hogy mostanában egyetlen tömeges fertőzést sem jelentettek nekünk a szociális és oktatási intézményekből vagy a vállalatoktól, hivatalokból

– tájékoztatta portálunkat Helena Uríčková magiszter, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (TKH – RÚVZ) igazgató-helyettese.

Három héttel ezelőtt még 10 aktív Covid-esetet tartottak nyilván, köztük 3 nőt és 7 férfit, akiknek az életkora 23-73 év között volt, s a pozitivitás 3 személynél PCR, 7 főnél pedig antigén teszttel volt kimutatva.

A járványügyi szakember azt is elárulta, hogy a hivatal munkatársai által az üzletekben, vendéglőkben, szolgáltatásoknál... továbbra is végzett

váratlan ellenőrzések során a közelmúltban egyetlen alkalommal sem kellett pénzbírságot kiszabniuk, mert mindenütt rendben találták a járványügyi intézkedések betartását.

Ennek tudatában leszögezhető, hogy a különféle létesítményekre vonatkozó szabályok enyhítése egyelére nem járt együtt a közfegyelem romlásával és a tulajdonosok nemtörődömségével.

Mivel a Komáromi járás jelenleg a Covid-jelzőlámpa szerint a legjobb, zöld fázisba tartozik, Uríčková igazgató-helyettes azt is megjegyezte:

Alapvető módon nem változtak a vonatkozó előírások, vagyis továbbra is hatályosak az SZK Közegészségügyi Hivatalának (ÚVZ SR) aktuális besorolás szerinti rendeletei, így a tömeges rendezvényekre, illetve a résztvevői felső létszámhatárára vonatkozó 223. számú, a felső légutak befedéséről szóló 219. számú és a vendéglátoipari egységek üzemeltetésének korlátozását szabályozó 217. számú rendelkezés.

A teljeskörű lazításért ugyanis a későbbiekben nagy árat kellene fizetnünk...

Alkonyatkor a kavai kavicsbánya-tó
Fotó: vypadni.sk
Alkonyatkor a kavai kavicsbánya-tó

A továbbiakban a TKH környezethigiénés és egészségügyi osztályának munkatársaitól arról érdeklődtünk, hogy a Komáromi járásban található természetes vízterületek közül melyek alkalmasak fürdőzésre.

A szakemberek válaszából megtudtuk, hogy

A THK 2 olyan természetes vízterületet vett górcső alá, amelyek nem rendelkeznek természetes fürdőhely – szabad strand státusszal. Ezek a következők: a komáromi Holt-Vág, vagyis a Vág folyó holt ága az Apáli térségben és Komárom Kava városrészében levő kavicsbánya-tó. Ezeknek valójában nincs üzemeltetőjük, aki rendszeresen odafigyelne a vizek aktuális állapotára. A mi véleményünk szerint nem felelnek meg a hatályos vonatkozó jogszabály által tartalmazott követelményeknek, s e térségekben hivatalosan nem engedélyezett a fürdőzés. Azok horgászásra, csónakázásra és vízparti pihengetésre azonban alkalmasak. Mindkét vízből júniusban vettünk mintát, amelyek laboratóriumi kivizsgálása bizonyos mutatók tekintetében már megtörtént. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy jelenleg kielégítő e vizek mikrobiolgiái és hidrobiológiai minősége, ám azokban az esetenkénti lubickolás továbbra is csak saját felelősségre történik.

Helena Uríčková hozzáfűzte:

A TKH a többi természetes vízterületet, így a térségbeli folyók vizét sem szokta ellenőrizni. Az érdeklődők a járásunkbeli mesterségesen kialakított fürdőhelyek vízminőségéről és egyebekről pedig a hivatalunk www.ruvzkn.sk oldalán, a fürdővizekről és azok vízminőségéről szóló fejezetben (Informácie o vode na kúpanie a o kvalite vody v umelých kúpaliskách počas kúpacej sezóny 2021 v okrese Komárno) részletes aktuális tájékoztatáshoz juthatnak.

Kövesse facebook oldalunkat is!