Izraeli zsidó csoport tisztelgett Esterházy János emléke előtt

Horváth Szomolai Andrea 2018. július 18., 10:52

A Rákóczi Szövetség diaszpóra programjának keretén belül egy 45 fős izraeli turistacsoport látogatott el az alsóbodoki Esterházy Zarándokközpontba, hogy lerójják kegyeletüket a mártírgróf emléke előtt. A kegyhelyet először kereste fel tengerentúli csoport. A Tel Avivból érkező látogatók közül többen könnyeikkel küszködve hallgatták végig az Esterházy János tragikus életútjáról tartott előadást.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Július 17-én egy többségében magyar gyökerekkel rendelkező 45 fős izraeli turistacsoportot és a Rákóczi Szövetségtől érkező kísérőiket köszöntötték Zoboralján az Esterházy Zarándokközpontban. A látogatókat az alsóbodoki Paulisz birtokon emelkedő kápolnában a falu polgármestere, Paulisz Marián köszöntötte.

A polgármester ismertette az izraeli csoporttal a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna történetét. Kiemelte, hogy a monumentális épület, amely egy alkápolnából és egy felső részből áll, a nemrégiben elhunyt édesapjának, Paulisz Boldizsárnak és a család munkájának eredménye. A látogatók kifejezték részvétüket a családnak.

Hajtman Béla, az alsóbodoki Magán Szakközépiskola igazgatójának üdvözlő beszéde után Molnár Imre történész, szociológus és diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója tartott előadást a mártírgróf életéről és munkásságáról. Legjelesebb Esterházy-kutatónk a zarándokközpontot mint a történelem és a szakralitás találkozópontját mutatta be a zsidó vallású turistacsoportnak. Esterházy Jánost, mint politikust és mint embert mutatta be, hangsúlyozva, hogy a gróf végig megőrizte keresztény-konzervatív elveit és 1942-ben lelkiismereti okokból nem szavazta meg a zsidók deportálását lehetővé tevő törvényt. A gróf nem sokkal 1944-es letartóztatása előtt még zsidó vallású embereket bújtatott birtokain, valamint segítette menekülésüket. Az Esterházy mártírhaláláról, rehabilitációjára tett kísérletekről és a hamvak újratemetéséről szóló elbeszélést több látogató megkönnyezte és jó szívvel köszönték meg a történész összefoglalóját.

Molnár Imre a ma7-nek elmondta, Esterházy János sírját először látogatta meg tengerentúli csoport és különös jelentősége van annak, hogy ez a felnőttekből és gyermekekből álló népes csoport Izraelből eljött idáig, mivel Esterházy Jánosra nemcsak a közép-európai népek lehetnek büszkék, hanem magukénak érezhetik Izraelben is, hiszen a gróf magas rangú politikusként megkerülhette volna a zsidókérdéssel való foglalkozást, ő azonban a tetteivel is kiállt a zsidó vallásúak mellett. Nem engedélyezte, hogy pártjából kihúzzák a zsidókat, nem nézte tétlenül, hogy ezeket az embereket egyszerűen kiebrudalják az állásukból, megfosszák megélhetésüktől, hanem akinek tudott segéllyel, támogatásokkal segített. Molnár Imre szerint ugyan politikusként nem tudott annyit tenni, mint magánemberként, Esterházy humanizmusa így is nagyon sok üldözött ember életét mentette meg.

"Az Izraelben élő nemzedékek is meg kell, hogy őrizzék emlékét, hogy nyoma maradjon annak a nagyszerű magatartásnak, amit Esterházy képviselt. Ez itt most először demonstrálódott, ahogy a gyermekek és a felnőttek is szívből jövő gesztussal letették az emlékezés köveit, szimbolizálva ezzel a maradandóságot és állandóságot”- tette hozzá a diplomata.

A kápolnában tett látogatás után az Izraelből érkezett csoport megkoszorúzta a sziklasírban található Eszterházy emléktáblát, valamin lerótták kegyeletüket Esterházy János hamvai és Paulisz Boldiszár sírja előtt is. A koszorúzást követően elhelyezték az emlékezés köveit majd egy közös héber ima-énekléssel búcsúztak el a kápolnától.

Barak Honig, az izraeli csoport vezetője elmondta portálunknak, mélyen megérintette őket Esterházy Jánosnak és lelki követőjének, Paulisz Boldizsárnak az életútja. A csoport több tagja magyar gyökerekkel rendelkezik, ezért különleges élmény számukra Magyarországon és a zoboralji szórványvidéken tartózkodni, ahol "megtapinthatják, megérezhetik gyökereiket". Barak Honig biztosította a hazaiakat arról, hogy Alsóbodok egy olyan hely, amit mindig az emlékeikben őriznek maAz Esterházy múzeum megtekintése után a csoport Körmöcbányát vette célba, ahonnan Budapestre tértek vissza, majd az esti órákban hazaindultak Tel Avivba.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

1 HOZZÁSZÓLÁS