2021. július 18., 19:22

Izgalmas napokat töltöttek a bodrogszerdahelyiek a Rákóczi Szövetség táborában

A Rákóczi Szövetség idei 16 tematikus táborában mintegy 5000 diákot és tanárt lát vendégül. A táborok többségének a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont ad otthont, de Baján anyanyelvi, Székesfehérváron színjátszó, Orfűn, Nyékládházán vitorlás táborok is várják a fiatalokat.  

A Rákóczi Szövetség tábora
Médialapozó
Fotó: Furik Krisztina
A bodrogszerdahelyiek

Július 4-én a Középiskolások Táborával vette kezdetét a szövetség nyári programsorozata a sátoraljaújhelyi helyszínen. A Középiskolás táborba több mint 400 diák érkezett 52 középiskola képviseletében. Ebből a táborfajtából még lesz egy következő is augusztus első hetében. Őket az általános iskolai diákok I. Anyanyelvi Tábora követte, amelyen részt vett Furik Krisztina kísérő pedagógus és leánya, Furik Anna is, a bodrogszerdahelyi iskola képviseletében. Hogy milyen emlékeket őriznek az elmúlt hétről, azt ők mondják el olvasóinknak:

Furik  Anna elmondta, tegnap ért véget az az anyanyelvi tábor, amelyen magyarországi és felvidéki alapiskolások vettek részt.  A Bodrogszerdahelyi Magyar Tannyelvű Alapiskolát 7 diák, 2 fiú és 5 leány képviselte.

Már az előre megküldött programot olvasva sejtettem, hogy izgalmas napok előtt állok, hiszen az nagyon sokszínű  szórakozást ígért" - nyilatkozta.

Amint azt portálunknak elmondta megérkezésükkor 13-15 fős csoportokba osztották őket.Ők lettek a Mentazöldek, a megtervezett zászlójuk alapján  pedig az Éleseszűek csoportját alkották. Minden tábor vasárnap estétől  szombat délig tart.

Hétfőn a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon jártak, másnap Karoson, a Honfoglalás Kori Látogatóközpontban, ahol egy lovasbemutatót néztek végig, majd íjászkodhattak, végül kipróbálhatták a korabeli öltözékeket, felszereléseket.

Vendégünk volt és fellépett táborunkban a felvidéki Kicsi Hang verséneklő együttes, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia. Rendhagyó rendőrségi bemutatón, egészségügyi előadáson, Ki mit Tud?-on is résztvettünk, ahogyan kézműves foglalkozáson, sportdélutánon, egy tűzfújó-, ill. egy sasbemutatón is" - mondta.

Kedden este pedig táncházat szerveztek a számukra . Minden információt: ébresztő, étkezés, foglalkozás kezdetét stb. egy-egy zenedarab jelezte.

Ennek a hétnek minden pillanatát élveztem, ráadásul új barátokra is szert tettem - mondta Furik Anna.

Furik Krisztina elmondása szerint a kísérőtanárok sem tétlenkedtek, be volt osztva szinte minden pillanatuk.

A szervezők számukra is készítettek egy előadást: A népi kultúra beépítése a tanításba címmel.

Mint elmondta, az ott hallottakat elsősorban a testnevelő tanárok tudják majd hasznosítani, de megfogalmazódtak olyan általános gondolatok is, amelyek mindenki számára új ötletekkel szolgáltak.

A tábori foglalkozások sokszínűek, színvonalasak voltak, és mi, tanárok is remek csoportot alkottunk."
Idén az Anyanyelvi Táborokból négy lesz, ezekre összesen 1800 gyerek érkezik majd. Most, július 17-e és 21-e között kerül sor a tanártáborra, ahová történelemtanárok érkeznek. Az egyetemisták sem maradnak ki, közülük 450 érkezik augusztus 15-e és 19-e  között Sátoraljaújhelybe.
Saújhely
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!