2023. január 19., 11:01

Ítéletidő: havazásra és árvizekre figyelmeztetnek a meteorológusok

A hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék az ország több régiójában is gondot okozhat.

Képünk illusztráció.
Fotó: TASR

A napok óta tartó, intenzív esőzések következtében Dél- és Kelet-Szlovákiában megemelkedett a patakok és folyók szintje, több helyen lokális árvizek kialakulására lehet számítani.

A Tőketerebesi járásban a Ronyva-patakon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Második fokozatú készültség van a Hernád mentén, valamint a Losonci, Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Szobránci járásban.

A Ronyva Alsómihályinál és Legenyénél kilépett a medréből. A Ronyba egyik mellékfolyójábül, az Izrából önkéntes tűzoltók távolították el a bedőlt fákat.

Árvízveszély miatt első fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben a Losonci, a Nagykürtösi, a Rozsnyói, a Kassa-környéki, a Kassai, a Nagymihályi, a Homonnai és Szinnai járás bizonyos részein.

Mecenzéfen a Bódva lépett ki a medréből, egy utcát is elöntött, a házakat nem lehet megközelíteni. Itt megkezdődött a homokzsákozás. 

Kisidán a focipálya és több utca is víz alá került. 

Ahol nem esik, ott havazik. Besztercebánya, Trencsén, Zsolna, Eperjes és Kassa megye bizonyos részein akár 20 cm hó is hullhat.

Az elmúlt napokban a magasabban fekvő régiókban 25-60 cm-rel gyarapodott a hómennyiség. A legtöbb hó, közel 60 cm az Alacsony-Tátrában, és a Magas-Tátra keleti részén hullott.

Nagyszombat és Pozsony megye kivételével a többi megyében az utakon jegesedésre és hóátfúvások kialakulására is lehet számítani. Vezessenek óvatosan.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.