lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. november 25., 17:38

Ismételt helytállás a világversenyen

A királyhelmeci magyar gimnázium hat tehetséges diákja november 7-e és 9-e között már másodízben képviselte Szlovákiát a WRO™ nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi világversenyen. A Word Robot Olimpad 2023-nak ezúttal a közép-amerikai Panamai Köztársaság adott otthont.

Lego robotépítő verseny
Galéria
+2 kép a galériában
Dobos Emma, Kovács Vivien, Tóth Áron, Dobos Gábor, Sohajda Ákos, Tarcali Sándor Domonkos és Bodok Balázs

A fiatalok és edzőjük számára a tavalyi dortmundi világbajnokságon tapasztaltak és élmények után nem volt kérdés, tovább haladnak a megkezdett úton és mindent megtesznek azért, hogy az idei, panamai világversenyre is kijussanak. Az időben megkezdett munka meg is hozta a gyümölcsét az országos bajnoki cím formájában két, a junior és a senior kategóriában. Erkölcsi elismerést jelentett számukra újfent Szlovákia legjobbjaiként állni a dobogóra. 

Komoly kihívást jelentett azonban a világ e nagyon messzi, de annál érdekesebbnek vélt szegletébe, Közép-Amerika legfejlettebb államába való kijutás jelentős anyagi keretének előteremtése.

Míg a tavalyi, európai világversenyre önköltségen utazott a csapat, a bő egyhetes panamai lét teljes költségét saját forrásból fedezni már képtelenség lett volna. A nyarukat belengte a „vajon utazhatnak-e?” bizonytalansága, de szeptemberre megnyugodhattak. Kassa Megye Önkormányzata büszkén vállalta a költség nagyobbik részét, a hiányzó összeget pedig több cég, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és két tucatnál is több magánszemély adományának köszönhetik. 

Egy héttel a verseny után, a felkészítő tanár és egyben iskolaigazgató Dobos Gábor azt mondja, szinte meseszerű álom számukra, hogy mindezt megjárták és megtapasztalták.

Belénk égett a dortmundi élmény, és az élsportolókhoz hasonlóan, akiknek az endorfin, az adrenalin fokozatosan lételemévé válik, tanúsíthatjuk, hogy  számunkra is  nagyon jó volt újra megélni a verseny hangulatát

– vallja be a csapat felkészítő tanára, egyben edzője hozzáfűzve, hogy a versenydrukk jótékony hatású, fokozza a versenyzők aktivitását. A két világversenyt összehasonlítva, az európai és a latin-amerikai kulturális különbségekből adódóan bizony találkoztak némi szervezési nehézséggel. Például kimondottan zavaró volt, és több csapat is reklamálta az előírt standardok laza betartását. Ilyen például a játékasztal nagysága és felületének a minősége, ami feleslegesen zökkentette ki a versenyzőket. 

Lego robotépítő verseny
A junior Rubikon

Az informatikatanár büszke a tanítványaira, és elégedett mindkét csapat eredményével. A 3000 versenyző diák közül a Rubikon a Junior kategóriában versenyző 93 csapat közül a 40. helyen végzett, de ha az európai rangsort nézzük, akkor a 10. legjobbak lettek, megelőzve például a németeket, az olaszokat, az angolokat, a spanyolokat.

A Senior kategóriában versenyző Roboys-ok szintén a középmezőnyben, a 48. helyen végeztek. Az, hogy nem teljesen az általuk titkon remélt eredmény született, nem szegi kedvüket, már megtapasztalták, hogy egy WRO™ versenyen rengeteg olyan külső változó van, amit képtelenek befolyásolni.

Lego robotépítő verseny
Középen a Roboys

A lényeg, hogy az algoritmikus készségük, a logikus gondolkodásuk, a robotépítési technikájuk a top csapatok közé sorolja a királyhelmeci diákokat.

Elnézve azonban más csapatok robotépítési és programozási munkáját, láthatták a felvidékiek, hogy sokan nem hobbi, hanem szinte profi szinten művelhetik azt, amit ők tanulás mellett hobbi szinten. Szerencsés például az a szlovén diák, akinek az iskolarendszere megengedi, hogy magántanulóként kiemelt óraszámban azzal foglalkozzon, amivel szeret és ami igazán érdekli: a robotépítéssel és -programozással.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/47. számában.

Lego robotépítő verseny
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.