2020. augusztus 2., 13:33

Ismét Várhosszúrét volt a világ közepe

Felső-Gömörben, gyönyörű természeti környezetben, a krasznahorkaváraljai vár tövében immár tizennégy éve töretlenül, sok-sok munkával és alázattal szervezik a Gömöri Kézműves Vásárt.

Médialapozó

A tizennyolcadik születésnapját ünneplő Gömöri Kézművesek Társulásának célja a hagyományos mesterségek újjáélesztése és oktatása. A társulás az idei nehézségek ellenére is biztosította a színvonalas vásári hangulatot. Mint Nagy György, a társulás elnöke elmondta, az ismert járványügyi helyzet miatt gondolkodtak, megrendezzék-e az idei vásárt, aztán úgy döntöttek, hogy megcsinálják. Mint az eredmény mutatta, jól döntöttek, és érdemes volt ennyit dolgozniuk, mert ismét sok ember összejött.

img_20200725_102047.jpg

Az idei kézművesvásár kiemelt mestersége a fazekasság és az agyaggal való munka volt. Nem véletlenül, hiszen a Felvidék fazekasközpontjai közül éppen Gömör a legjelentősebb. A mesterség bemutatását a társulás tagjai, Horváth Zoltán, Éliás Ádám, Zagiba Mátyás, Tasnádi Szandra, Sándor Béla és Szabó János biztosították. De voltak távolabbról, például Magyarországról érkező mesterek, így Horváth Zoltán kazincbarcikai fazekas, aki szintén tagja a Gömöri Kézművesek Társulásának, vagy Juhászné Hidvégi Edit mézeskalács-készítő kézműves a Közép-Tisza vidékéről, Martfűről. Vele ezúttal a martfűi Művelődési Központ dolgozói is eljöttek. Ők a vásár ideje alatt játszóházat biztosítottak a gyerekeknek.

A kézműves-bemutatók mellett az idei vásár fénypontja a Magyar Művészeti Akadémia nívódíjainak átadása volt. Az akadémia az idén elismerő oklevelet adományozott a Bihari Népművészeti Egyesületnek, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének, valamint az 1997-ben Rozsnyón alakult Meseszínház művészeti vezetőjének, Badin Ádámnak, aki feladatának tekinti a felvidéki magyar népmesekincs és a hozzá fűződő tárgyi, zenei gyűjtés színházi formába való átlényegítését.

img_20200725_102213.jpg

– Minden elismerés azokról is szól, akikért dolgozik az ember – mondta Badin Ádám –, hiszen meseszínházat csinálni közönség nélkül nem lehet. Mi ezt régen, immár 25 éve végezzük, miközben bejártuk az egész Felvidék, Kárpátalja, Magyarország, Erdély magyarlakta területeit. Büszkék vagyunk arra, hogy elsősorban a Felvidéken vissza tudjuk adni a gyerekeknek azt a kultúrát, amely innen származik, hiszen a mi fő tevékenységünk elsősorban a palóc népmese világa, amely felmérhetetlen kincs, amelyből nem elég, ha néhány  bekerül egy-egy könyvbe. Ezt újra meg újra meg kell élni a gyerekeknek. Mi ezért vagyunk, és remélem, hogy ezért leszünk még sokáig.

A várhosszúréti kézművesközpont udvarán egész nap nagy volt a nyüzsgés, hiszen az egész térségben ez az egyetlen ilyen jellegű egész napos vásár. Nemcsak az egyedi, kézzel készített kézműves termékek közül lehetett válogatni, de remek hangulatot biztosított a többtucatnyi fellépő is, akik a nap folyamán tánc- és énektudásukkal szórakoztatták a közönséget. Az idei vásárban a Borostyán Néptáncműhely, a Sajó Banda, a Kis Sajó gyermekzenekar, a Parapács zenekar, Zagiba Tamás mesemondó, a krasznahorkaváraljai cigányzenekar, a Kisgyőri Népdalkör, valamint a Gyöngyvirág és a Mákvirág énekkar szerepelt.

img_20200725_102125.jpg

A rendezvény elmaradhatatlan része volt az elesett magyar honvédek emlékművének a megkoszorúzása a templomkertben, ahol Ulman István fafaragó mester és dr. Hetey Ágota főkonzul, a Kassai Magyar Főkonzulátus vezetője mondott ünnepi beszédet. 

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/31. számában)

+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék