2020. augusztus 4., 19:42

Ismét rekordméretű zafír került elő Ajnácskőn

Egy füleki férfi bazaltba ágyazva talált rá az eddigi legnagyobb szlovákiai zafírkőre. Oravec László amatőr ásványkutató négy évvel ezelőtti saját rekordját döntötte meg az új drágakővel, melynek a Császár nevet adta. A Szalánc-hegységbeli dubniki opálon kívül a zafír Szlovákia egyedüli ismert drágaköve.

A Füleki Vármúzeum paleontológiai gyűjteményébe még tavaly bekerült négy zafírkő, melyeket Oravec László az Ajnácskő melletti Csontos-árokban talált. 

A ritkaságszámba menő drágakövek azóta a vármúzeum állandó tárlatát gazdagítják, és az idei szezon végéig egy újabb, az eddigi legnagyobb szlovák zafír is a látogatók örömére fog szolgálni, amely az elmúlt hónapokban került László birtokába.

zafír

„Méreteit tekintve 1,8 cm x 0,7 cm, de mivel bazaltba van ágyazva, ezért nagyobb is lehet. Viszont mindig csak a látható méretekből indulhatunk ki”- mondta László, aki az új szerzeménnyel saját négy évvel ezelőtti rekordját döntötte meg.

„Az 1,43 cm volt és a Király nevet adtam neki”- tette hozzá.

zafír

Szlovákiában az Ajnácskő környékéről származó zafírról, mint a korund változatáról, először Dr. Szádeczky Gyula ásványkutató és geológus számolt be 1899-ben. Az ásványt az ismert paleontológiai lelőhelyen, az Ajnácskő melletti Csontos-árokban találták meg bazaltba ágyazva. 100 évvel később, a Csontos-árok paleontológiai kutatása során, ismét felbukkant a zafír, noha csak üledékben lerakódott mállott állapotban.  

2015 végén, több éves keresés után talált rá Oravec László a bazaltban megbúvó első zafírmintákra Gömöralmágy község határában, egy Ajnácskőtől nem messze fekvő kőbányában. Kitartásának és a továbbiakban előkerült példányoknak köszönhetően a szlovák zafírok számos állami intézmény és magánmúzeum hazai és külföldi gyűjteményébe kerültek be.

Egyébként eddig több mint 80 darab bazaltba ágyazott zafírt találtak Ajnácskő környékén. A község az említett drágakő legjelentősebb Kárpát vidéki lelőhelye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.