cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 8., 13:50

Ismét lezárják télre az Úhornái-hágót

Bár tavaly felújították a Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralját és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénest összekötő hágót, azzal a céllal, hogy egész évben, azaz télen is járható legyen, a hatóságok erre mégsem adtak engedélyt.

Úhornái-hágó, Úhorná, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, erdő, hegyvidék
Fotó: Fábián Gergely

A Rozsnyói és a Gölnicbányai járást összekötő, közel 9 kilométeres útszakasz hosszú ideig nagyon rossz műszaki állapotban volt, a téli hónapokra mindig lezárták. Kassa megye tavaly rekonstrukciót végzett, az új útburkolat mellett átereszeket, vízelvezető árkokat építettek ki, új szalagkorlátot helyeztek el az út mentén, valamint olyan helyeket alakítottak ki, ahová az autók lehúzódhatnak, amíg a szembejövő jármű elhalad. Mindennek az volt a célja, hogy az útszakasz télen is járható legyen. Úgy tűnik, nem sikerült.

Annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat és a megyei útkezelő vállalat mindent megtett azért, hogy a hágó a téli hónapokban is járható legyen, mégis le lesz zárva mindennemű járműforgalom előtt – tájékoztatott Anna Terezková, Kassa megye szóvivője.

A hatóságok nem engedélyezték a hágó téli használatát. A Kassai Kerületi Rendőrkapitányság közölte, a kedvezőtlen körülmények miatt az adott útszakasz a 2023/2024-es téli útkarbantartási operatív terv értelmében a nem karbantartott utak közé sorolták.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó:  facebook.com/kosickykraj
Nagy érvágás ez Szomolnok (Smolník) lakosai számára, akik a hágón keresztül fél óra alatt tudnak Rozsnyóra érni, viszont, ha lezárják, Szepsin és a Szoroskő-hágón keresztül kell kerülniük, ami másfél órás utat jelent. Radoslav Dlugoš, Szomolnok polgármestere rámutatott, Ausztriában, Németországban vagy Svájcban akadnak jóval magasabban fekvő hágók is, azok mégis járhatók, meg tudják oldani a téli útkarbantartást.

A megyei útkarbantartók az elmúlt télen próbaüzemben végezték a téli karbantartási munkákat a hágón, ami alapján készült egy biztonsági audit. Ennek értelmében szükség van néhány biztonsági intézkedésre, egyebek mellett fák kivágására, további útjelző táblák és elektronikus információs panelek kihelyezésére, a szalagkorlát cseréjére és bővítésére bizonyos helyeken. A tervek szerint erre november folyamán sor kerülhet. Addig is a megye folytatja a tárgyalásokat a hatóságokkal, hogy adjanak engedélyt a hágó egész éves használatára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.