2021. június 23., 18:18

Ismét látogatható a Salvator gyógyszertár kiállítása - KÉPEKKEL

Ha Pozsonyban jár, ne felejtse el megtekinteni a Salvator gyógyszertár ikonikus épületét és az enteriőrjében kialakított kiállítást, amely ismét megnyílt a látogatók számára.

salvator5-ra
Fotó: Radi Anita
A gyógyszertár homlokzatának különlegessége fennmaradt három (magyar, német, szlovák) nyelvű felirata, amely ma már igazi ritkaságnak számít Pozsonyban.

A Szent Márton-dóm felé haladva, az Úri utca 35. szám alatt találjuk meg a történelmi Óváros egyik emblematikus épületét, a Salvator gyógyszertárat.

A látogató számára azonnal feltűnik a Megváltó Krisztus egész alakos, életnagyságú szobra, amely az épület homlokzatának központjában helyezkedik el. A szobor Rigele Alajos, neves pozsonyi szobrász alkotása.

A homlokzat további különlegessége a patika fennmaradt három (magyar, német és szlovák) nyelvű felirata, amely ma már igazi ritkaságnak számít Pozsonyban.

A pozsonyi Salvator gyógyszertárat a 17. században alapította Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek saját használatára. Később a jezsuita rendnek adományozta és a rend feloszlatásáig annak birtokában volt. A mai ötszintes neoreneszánsz épület 1894-ben épült Adler Rudolf, gazdag pozsonyi gyógyszerész tervei alapján, és már akkoriban is a város ikonikus épületei közé tartozott.

Adler a patika berendezését „modern” elemekkel egészítette ki, ilyenek voltak például a patikamérlegek, a pénztárgép, avagy a különböző típusú világítótestek.

salvator6-ra
Fotó:  Radi Anita
A mennyezeti díszítés (részlet)

A patikát 1995-ben zárták be, a nyilvánosság pedig hosszú évekig nem látogathatta.  Ez alatt az időszak alatt a pozsonyiak folyamatosan figyelmeztettek az épület romos állapotára, és hogy az értékes történelmi műemlék mindinkább az elenyészetté válik.

Az áldatlan helyzetet a jelenkori városvezetés oldotta meg, amikor egy ingatlancsere keretében megszerezte a gyógyszertár épületét. Ennek köszönhetően 2020 szeptemberében, 25 év után, ismét megnyílt a pozsonyi Salvator gyógyszertár a nagyközönség számára.

salvator10-ra
Fotó:  Radi Anita
A Salvator gyógyszertár fennmaradt eredeti padlózata

Habár a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt hosszú ideje zárva tartott, nemrégiben ismét megnyitották a patika épületében kialakított kiállítást, ahol régi fényképek idézik fel a gyógyszertár egykori enteriőrjét.

A patika igazi különlegessége volt egykor az 1727-ből származó, teljes épségben fennmaradt csodás barokk berendezése, amely szlovákiai viszonylatban egyedülállónak mondható.

A bútorzat annak idején a jezsuita rend gyógyszertárának részét képezte, amely a jezsuita kollégium épületében székelt a Káptalan utcában.

salvator2-ra
Fotó:  Radi Anita
A patika eredeti barokk bútorzata

Habár az eredeti barokk bútorzat jelenleg még magántulajdonban van, így az nincs jelen a kiállításon, ugyanakkor a látogatók megtekinthetik a Salvator gyógyszertár fennmaradt eredeti padlózatát, enteriőrjének csodás falfestményeit és mennyezetének stukkó-díszítését.  

A gyógyszertár díszítése Aszklépioszhoz köthető

A Salvator gyógyszertár mennyezeti díszítése szintén Adler Rudolf tervei alapján készült. A festményeket Adler Anna, a gyógyszertulajdonos lánya, és Stankovits Móric készítették.

salvator8-ra
Fotó:  Radi Anita
A mennyezeti díszítés (részlet)

A falfestmények ikonográfiája Aszklépioszhoz, az ókori görög mitológiából ismert gyógyítás istenének alakjához köthető, mivel a görög isten négy lánya tűnik fel a képeken: Hügieia, Akeszó, Panakeia és Iaszó. Hügieia az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennője, továbbá a betegségek megelőzésének és a jó egészség megőrzésének megtestesítője. Panakeia a növényi eredetű orvosságok istennője. Iaszó a gyógyítás istennője és a gyógyulás elősegítője, aki a regeneráció szimbólumává is vált. Akeszó pedig a sebgyógyulást elősegítő istennő, és a betegségek gyógyítója.

salvator4-ra
Fotó:  Radi Anita
Az épület mennyezetének központi részén egykor egy szecessziós stílusban készült függő gázcsillárt helyezkedett el

Az épület mennyezetének központi részén egykor egy hatalmas, szecessziós stílusban készült függő gázcsillárt helyezkedett el, amelyet a kiállított korabeli fényképeken láthatunk.

A mennyezeti díszítésen feltűnik a bölcsesség allegorikus ábrázolása, amely egy bagoly alakjában jelenik meg. Szintén megtalálhatjuk az újjászületést jelképző főnix madár alakját is.

További felvételek a kiállításról:

salvator1-ra
Fotó:  Radi Anita
salvator9-ra
Fotó:  Radi Anita
A gyógyszertár az épület földszintjén működött, a többi emeleten lakások lettek kialakítva
salvator11-ra
Fotó:  Radi Anita
Eredetileg Aszklépiosz és Hügieia domborműve díszítette a bejárati ajtó körüli falakat

 

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.