2019. július 5., 11:16

Ismét Ilosvai Gyermek Néptánctábor Várhosszúréten

A héten zajlik a XII. Ilosvai Gyermek Néptánctábor, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tábora Várhosszúréten.

XII. Ilosvai Gyermek Néptánctábor
Médialapozó
Fotó: Kupec Zsolt

Az idei tábor, amely a Csoóri Sándor Alap és a KultMinor támogatásával valósult meg, 125 résztvevővel zajlik. Az előző évfolyamokhoz képest változás, hogy ebben az évben fiatalabb korcsoport, 8-12 éves gyerekek számára hirdették meg. Ez alól a zenészek a kivétel, köztük idősebbek is vannak.

„Mivel most limitáltuk a korhatárt, az előző évekhez képest kevesebb gyerek van. Mindannyian a Felvidékről érkeztek, sokan Nagyidáról, Kassáról, Rozsnyóról, Nagymegyerről és ezen települések környékéről. A tánctanárok ugyanazok, mint eddig, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Zsuzsanna, Illetve Kupec Zsófia, Kupec Zsolt és jómagam” – mondta Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Fotó:  Kupec Zsolt

A táborokban mindig két tájegység táncát, egy felvidéki és egy erdélyi anyagot sajátíthatják el a táborlakók. Ebben az évben a Felső-Bodrogköz és Györgyfalva táncaira esett a választás. A gyerekek három csoportban táncolnak, emellett vannak csoportkohéziós játékok, hogy jobban megismerhessék egymást, továbbá kézműves foglalkozások a Gömöri Kézművesek Társulása jóvoltából, illetve Sándor Ildikó, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa modernebb felfogású gyermekjátékokkal motiválja a táborozókat. Járt a táborban a Kuttyomfitty Társulat is, esténkét pedig táncházat tartanak.

Fotó:  Kupec Zsolt

Kupec Mihály megjegyezte, az idén három táncműhely, az Ilosvai mellett a Borostyán és a Megyer van jelen a táborban. „Ez a három olyan műhely az országban, amelyek több mint száz gyerekkel foglalkozik. Ez a tábor nagyon nagy segítség. Együtt van ez a közeg, látják, hogy van út előre” – fogalmazott.  

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője végezetül rámutatott, az elmúlt 12 évben mindig gyermek- és ifjúsági tánctáborokat szerveztek. Az idén azonban változik a helyzet, az idősebbek számára is tartanak tábort Nagyidán, az Ilosvai Házban július 15-21. között. „Ide a 14 évestől idősebbek jelentkezhetnek. Ugyanez a pedagóguscsapat lesz, mint itt. Gömöri, mérai és palatkai táncokat fogunk tanítani” – magyarázta.

Fotó:  Kupec Zsolt

Fotó:  Kupec Zsolt

XII. Ilosvai Gyermek Néptánctábor
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.