cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 8., 19:51

Ismét bérelhetők karácsonyfák Kassán

Az idén is bérelhetők Kassán a városi zöldterület-kezelő vállalattól cserepes fenyőfák, amelyek az ünnepek után visszakerülnek a természetbe.

karácsony, karácsonyfa, fenyő, dísz, ajándék
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A kassai zöldterület-kezelő vállalat (SMsZ) az idén összesen 100 darab cserepes fenyőt kínál bérlésre. „Az előkészületek már tavasszal megkezdődnek, amikor a faiskolában kiássuk és cserepekbe ültetjük a fákat. Ezután időt kapnak az alkalmazkodásra, arra, hogy a gyökérzetük megerősödjön, ami később jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy átvészeljék a karácsonyi időszakot a meleg szobában. Az ünnepek után a fák visszakerülnek a kassamindszenti faiskolába, ahol kiültetjük őket a földbe” – magyarázta Peter Sasák, a vállalat szóvivője.

Az előző évek tapasztalatai alapján úgy döntöttek, az idén kizárólag a lucfenyő nemzetség egyik faja, a szúrós luc kerül a cserepekbe.

A szóvivő szerint ezt a fajt előszeretettel használják karácsonyfának nemcsak tűlevelei ezüstös színe miatt, hanem azért is, mert azok nem könnyen hullnak le.

„A fák 120-150 centiméteresek. Ez a leguniverzálisabb méret, cseréppel együtt 170-200 centiméter magasak, ami a legtöbb házba, lakásba megfelelő” – mondta Sasák.

Hozzátette, a cserepes fenyő alternatívát jelent azok számára, akik nem akarnak vágott fenyőt vagy mű karácsonyfát.

„Útmutatásaink betartása mellett a fácskák túlélik a szobában töltött időt, és kapnak egy második esélyt az életre a faiskolánkban. Mivel eleve nálunk nevelkedtek, helyi termékről van szó, ezáltal minimalizálható a karbonlábnyom. Emellett más előnyei is vannak az élő fának: erősebb az illata, tisztítja a helyiség levegőjét, azt nedvesebbé teszi és persze annak is örülhetünk, hogy egy darabka természet van az otthonunkban” – fogalmazott a szóvivő.

A kölcsönzött fákat a vállalat december 15-én kezdi kiszállítani, majd január 8. után fokozatosan összegyűjti azokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.