2020. május 9., 15:44

Iskolai beíratás a Lévai járásban

A Lévai járásban összesen tizenhat magyar tanítási nyelvű alapiskola működik: tizenhárom állami, három egyházi fenntartású. Az idei adatokat látva némi növekedés észlelhető a beíratott tanulók létszámát tekintve.

Míg Érsekkétyen 2017-ben nyolc, 2018-ban hat, 2019-ben pedig három tanuló vett részt a beíratáson, az idén ugyanezt négyen tették meg. A kétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda igazgatója, Hajdú Árpád abban bízik, hogy szeptemberig tovább növekedhet a diáklétszám. Tóth Gábor, a nagysallói alapiskola intézményvezetője szintén bizakodik, függetlenül attól, hogy a 2017-es kilenc, a 2018-as hat és a 2019-es négy beíratott tanuló után az idei három alacsony számnak tűnik:

Az idén ugyan csak három új kisdiákunk lesz, a jövő évben azonban előreláthatóan akár 10–12 elsősünk is lehet.”

Noha a farnadi alapiskolába három évvel ezelőtt három, két évvel ezelőtt öt, tavaly pedig kettő kisdiákot írattak be, a 2020/2021-es tanévnek minden bizonnyal tíz elsőssel kezdenek neki, miként arról az oktatási intézmény igazgatója, Pólya Zsolt is beszámolt:

Április végéig tíz gyermeket írattak be az iskolánkba. Úgy néz ki, hogy a tanulók létszáma a következő tanévre emelkedni fog, mivel a kilencedik osztályba jelenleg öt tanuló jár, továbbá egy tanuló fog még az idén végezni alacsonyabb osztályból. Az eljövendő tanévvel kapcsolatban egy kicsit bizakodóbbak vagyunk.”

A lévai Juhász Gyula Alapiskola igazgatója szerint egyértelműen érzékelhető a régió községeiben a magyar óvodák hiánya.

Hat diák jött a helyi óvodából, hárman pedig a környező falvakból. Az előző évekhez képest a létszám kisebb, de jövőre az előzetes óvodai felmérés szerint tizenöt tanuló lesz iskolaköteles. Aggodalomra ad viszont okot, hogy az épületeinkben működő magyar óvodából minden évben megy diák a szlovák iskolákba is; így történt ez most is”

– árulta el kérdésünkre Andruska Csilla. A lévai magyar oktatási intézménynek három éve tizennégy, két esztendeje tizenöt, tavaly pedig tizenkettő elsőse volt.

A 2020/2021-es tanévben huszonnégy elsős fogja látogatni az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskolát.

Ebből egy gyermeknek csak törzsiskolája leszünk, három gyermek esetében pedig halasztás történik. Fizikailag tehát húsz elsős kezd majd a jövő tanévben”

– magyarázza Bóna Zsolt intézményvezető, majd hozzáteszi: „Az előrejelzések alapján egy osztályra való diákkal, tehát hasonló nagyságú létszámmal számoltunk, mint ahogy az történt is. A körülményekhez képest elégedettek vagyunk. Nagyobb elégedettség csak akkor lehetne, ha minden gyermeket az anyanyelvének megfelelő iskolába íratnának.” Két éve harmincegyen, tavaly pedig tizennyolcan lettek pongráczosok.

A zselízi alapiskola örömteli híreket osztott meg honlapján:

Kedvezően alakul a beíratott elsősök száma a 2020/2021-es tanévre. Elektronikus úton 32 gyermeket jelentettek iskolánkba. Április 27-én és 28-án szigorú higiéniai előírások betartásával papír alapú jelentkezésre is lehetőséget nyújtottunk. Ilyen módon további nyolc gyermekkel bővült a jövendőbeli elsősök száma.”

Az ipolyszakállosi alapiskola sem bánkódik, hiszen – a tavalyihoz hasonlóan – nyolc új elsőssel vághatnak neki a következő tanévnek. Herczeg Ágnes igazgató beszélt a kényszerű osztályösszevonásokról is:

Lényegében közös intézményként működünk az óvodával, ahonnan most hét gyermek érkezik hozzánk. Egy gyermek a lontói óvodát látogatta. Sajnos, volt egymás után három évünk, amikor csak öt-hat gyermekkel indítottuk az első osztályt, így szükségszerűvé vált az osztályok összevonása. Természetesen pedagógusaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanulók egyéni fejlesztése hatékonyan működjön az összevont osztályokban is.”

Nagyölveden ezúttal nyolc új tanulóval gyarapodik az oktatási intézmény. Az elmúlt évekhez képest ez némileg kevesebb, de – mint az intézmény vezetője, Cseri Kinga elmondta – nem panaszkodnak; minden kis lurkónak nagyon örülnek.

A tavalyival összevetve tehát összességében óvatos bizakodásra adnak okot az idei beiratkozások adatai, már ami a Lévai járás magyar tanítási nyelvű alapiskoláit illeti.

Megosztás
Címkék