Ipolyszalkánál egy hónapja zárva a híd! Sokan több mint 100 kilométert utaznak a 4 kilométerre lévő munkahelyükre

2021. április 13., 12:13
Bokor Klára

Március 2-tól tart lezárva az ipolyszalkai híd, amely a falut a magyarországi Letkéssel kapcsolja össze. Ez az egyetlen teljesen lezárt határátkelő Sátoraljaújhelytől Rajkáig. Az emberek háborognak az Ipoly mindkét oldalán, nyitást követelve.

Fotó: facebook

Nem is gondolnánk, hogy egy szimpla hétköznap milyen sűrű a forgalom a hídon mindkét irányba. A szalkaiak mennek a határ közelében lévő magyarországi munkahelyeikre, a magyarországiak pedig tranzitútnak használják a Párkányba vezető utat, mert rövidebb és gyorsabban el lehet jutni az esztergomi és a dorogi ipari parkokban lévő munkahelyükre, vagy az iskolákba.

ipolyszalka
Fotó: Google Maps
Az itt még nyitott ipolyszalkai híd.

Ez a forgalmas híd van lezárva immár több mint egy hónapja. Cagala Szilvia Ipolyszalka polgármestere nagyon is érti és átérzi a problémát.

Hogy a nyitás mielőbb megvalósuljon, március 17-én levelet írt úgy a bel-, mint a külügyminisztériumba. Azt a választ kapta, azért nem lehet megnyitni a hidat, mert az állami, rendőri és katonai szervek munkaerőhiánnyal küszködnek. Azóta is minden másnap érdeklődik a minisztériumokban, úgy néz ki, mindhiába.

Szalka polgármestere elmondta, a híd lezárása nagyon sok embert érint, akik Magyarországon, a határhoz közeli területen vállaltak munkát.

Sokan dolgoznak az alig 5 kilométerre lévő Ipolytölgyesen. Ők csak úgy tudnak átjutni a túloldalra, ha Ipolyság felé kerülnek és ott néha egy órát is várakoznak az átkelésre. Rengeteg plusz kiadás ez a munkavállalóknak,

hiszen 5 kilométer helyett 140-et kell megtenniük.

„Záporoznak felém a támadások a valóban dühítő helyzet miatt, de sajnos a két ország közti határnyitás nem tartozik a község kompetenciájába. Nem csak a szlovák minisztériumokat szólítottam meg, de kértem a magyar felet is, ők is tegyék ugyanezt. Valóban minden követ próbálunk megmozgatni” - fejtette ki Szalka polgármestere. Kitért arra is, hogy egy hete megkeresték őt a párkányi rendőrségtől azzal, hogy a község járólapokkal segítse egy őrbódé felállítását a határon.

Ők már másnapra teljesítették a kérést, a mielőbbi határnyitás érdekében, de azóta se mozdult semmi.

A magyarországi Fazekas Ferenc Péter Szalkán üzemeltet termelő-gyártó üzemet már 13 éve. Ők két kocsival naponta Ipolyság felé kerülnek, ami 140 kilométernyi töbletet jelent. „Szeretnénk, ha mielőbb megoldódna ez az áldatlan állapot, hiszen megnövekedtek nem csak a kiadásaink, de az úton töltött idő is” – panaszolja.

Az ingázóknak fogytán a türelmük, ezért kérik a hivatalos szerveket, lépjenek a nyitás ügyében mielőbb, mert minden nap, sőt minden óra számít. Az állam arra hivatkozik nincs embere, de a károsultak többletkiadásait ki fogja megfizetni?

Kövesse facebook oldalunkat is!